Србија и Балкан

Брнабић о новом захтеву: Прихватила сам све предлоге опозиције, осим једног

Председница Народне скупштине рекла је да коалиција "Србија против насиља" у новом предлогу тражи да се двотрећинском већином усвоји уставни закон о изменама и допунама уставног Закона за спровођење Устава како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године
Брнабић о новом захтеву: Прихватила сам све предлоге опозиције, осим једног© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Представници коалиције "Србија против насиља", седам дана од када су послали предлоге у вези са изборним условима, овог јутра послали су нове који немају везе са старим предлозима, који не могу да се прихвате, изјавила је председницаНародне скупштине Ана Брнабић на конференцији за новинаре.

Поводом предлога о препорукама ОДИХР-а које је добила јуче од опозиције каже да је прихватила све осим једне која је противуставна - да се обуставе све радње за избор одборника и да се одложе избори за Београд до даљег.

Брнабићева је казала да коалиција "Србија против насиља" у новом предлогу тражи да се двотрећинском већином усвоји уставни закон о изменама и допунама уставног Закона за спровођење Устава како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године.

Брнабићева је истакла да би грађани у локалним самоуправама који су гласали у децембру 2023. сада, на основу новог захтева, поново требало да изађу да гласају.

"Мислим да није прошло ни седам дана откада сам рекла да, када отворимо такве преседане то краја нема, непуних седам дана, то се и остварило", рекла је Брнабићева.

Она је подсетила да је опозиција учествовала у тим изборима, да "нису имали захтеве, потврдили су резултате, учествују у раду локалних самоуправа, али хајде да то избришемо".

"Како кажу, органима изгласаним ће бити продужен мандат за неколико месеци, а онима који су конституисани на основу избора 2022. и 2023. ће бити краћи мандат и никакве то везе нема, хајде да сви избори буду када опозиција каже, без обзира на Устав, законе, демократске принципе. Ако треба неком да се продужи мандат - продужићемо, ако треба да се скрати - скратићемо. Е, тако би изгледала Србија по онима који су се дрзнули да пошаљу овај предлог свим грађанима Републике Србије", рекла је Брнабић.

Врхунска неодговорност опозиције

Она је оценила да је реч о врхунској неодговорности опозиције и упитала како даље наставити дијалог кад добије два-три различита захтева недељно од опозиције.

"А шта ако ми сутра стигне нови, другачији предлог, сваки предлог њихов је ултимативан", приметила је председница скупштине.
Брнабић је пренела да су се странке груписане око листе Србија против насиља пре четири дана обратиле званично ОЕБС-у са захтевом да ОЕБС посредује у нечему што они зову постпредизборна криза.

"И сада имате људе који су бацили дрвље и камење на мене што сам у својству посматрача позвала амбасадоре на дијалог, нису имали право гласа, нити сам тражила мишљење", рекла је Брнабићева.

Истакла је да се предлозима опозиције озбиљно бавила, да их је анализирала, консултовала се с правним тимовима и покушала да буде отворена како би се почело са радом на примени препорука ОДИХР-а, те подсетила да је прихватила све предлоге опозиције осим да се обуставе изборне радње за београдске изборе и да се одложе до даљег што је, како је поновила, у супротности са Уставом.

Брнабићева је, одговарајући на питање новинара о томе да су и њени мандати били скраћивани, рекла да Народна скупштина не може да скрати мандат председницима општина и градоначелницима и да се мандат може скратити једино уколико они то сами желе или уколико изгубе већину одборника у локалним самоуправама.

"Ја сам сама скратила свој мандат. Као што председници општина и градоначелници имају свој мандат и ако желе могу да га скрате. Ако немају више већину и ако не може да функционише локална самоуправа, иде се на изборе. Али ако не желе да скрате себи мандат, имају већину и нема проблема у функционисању локалне самоуправе, не може Народна скупштина да им скрати мандат", рекла је Брнабићева.

Она је посебно навела да би расписивањем избора у свим локалним самоуправама, мандат 65 председника општина био скраћен за чак три и по године.

"Зар да терамо те грађане да иду и да поново гласају. Зашто? Зар нису рекли шта су хтели да кажу у децембру 2023, па да сада то поново ураде у децембру 2024. А шта ако се 'Србије против насиља' не свиђају ти резултати? Хоћемо ли поново да организујемо у децембру 2025. Хоћемо ли тако имати перманентне изборе и разговор око изборних услова сваког месеца, сваке године", упитала је Брнабићева.

Она је нагласила да је она свој мандат скратила као председница Владе Србије, јер је мислила да је то у том тренутку неопходно и да када је последњи пут скратила себи мандат је било на изричит захтев опозиције. 

Ђиласу, како додаје, није проблем да се у неким локалним самоуправама скрате мандати за три и по године.

"Хајде да сви избори буду када опозиција Ђиласова каже, без обзира на закон. Ово није предлог мени, него свим грађанима. Нема ни Устава, ни закона, кад они хоће, како они хоће, тако ће бити. То вам је најновији захтев од овог јутра. Да не помињем лудост да се предлаже измена уставног закона, а да ви видите какве ствари ти људи пишу и какви су њихови правници. Доношење уставног закона који они предлажу да се донесе подразумева претходну промену Устава. Тим законом се предвиђа прелазак на нови уставни систем", објаснила је она.

image