Србија и Балкан

Шта посматра амерички амбасадор на српским изборима (ФОТО)

Амбасада САД има 14 тимова који су распоређени по целој Србији и Београду, потврдио је Хил
Шта посматра амерички амбасадор на српским изборима (ФОТО)© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изборни дан у Србији проводи у у Петој београдској гимназији као "међународни посматрач".

Он се чак обратио новинарима и поручио да је обишао неколико бирачких места на Новом Београду и у Гроцкој.

Појаснио је и шта је његов данашњи посао – оцењивање српски избора.

"Обишли смо само неколико бирачких места, и наравно, на основу тога не можемо дати никакву генералну оцену избора, оцена ће уследити тек након завршетка избора и комплетне анализе", рекао је Хил.

Своју улогу не види као мешање у изборни процес, већ поручује да је за грађане важно да имају прилику да искажу своја демократска и уставна права и да гласају.

Додаје да је он заправо заштитник мирних и демократских избора.

"За грађане је важно да имају прилику да искажу своја демократска и уставна права, да гласају и било је интересантно видети редове људи који су на биралиштима и који су изашли да искажу своју вољу", навео је Хил.

Хил оцењује да је задовољан што има толико посматрача избора, како међународних тако и домаћих.

"Међународних и домаћих посматрача има преко 5.800, а амбасада САД има 14 тимова који су распоређени по целој Србији и Београду", рекао је Хил који је део једног од тих тимова.

"Морам да нагласим да су међународни посматрачи добродошли у многим земљама како би посматрали изборе, укључујући и САД", истакао је он.

image