Србија и Балкан

Писмо СО Сребреница ГС УН: Овако се не може опрати савест и избрисати историја

У СО Сребреница посебно погођени чињеницом да резолуцију предлажу власти Немачке "иза чије су војске, и војски њених савезника, у Другом светском рату у Сребреници и околним селима остали безобзирни покољи српског становништва"
Писмо СО Сребреница ГС УН: Овако се не може опрати савест и избрисати историја© РТ Балкан/ Зоран Шапоњић

Скупштина Општине Сребреница упутила је писмо Генералној скупштини Уједињених нација поводом најава да ће се на дневном реду тог тела, на предлог Немачке и Руанде, а уз спонзорство више држава, наћи "резолуција о Сребреници".

У писму ГС УН, српски одборници СО Сребреница наводе да једна таква једнострана навијачка одлука може само "погоршати међунационалне односе на овом простору". Одборници СО Сребреница додају да  су посебно погођени чињеницом да резолуцију предлажу власти Немачке "иза чије су војске, и војски њених савезника, у Другом светском рату у Сребреници и свим већим сребреничким селима остали безобзирни покољи српског становништва".

"Поштована господо, овако се не може опрати савест и избрисати историја", стоји у писму из Сребреници и позива ГС УН да "резолуцију усмери ка равномерном приступу жртвама у протеклом рату (1992–1995) у Сребреници, а тиме и у БиХ". 

У писму се даље подсећа да "иако је српски народ најстрадалнији у Европи, посебно током 20. века, у коме је донео слободу многим другим народима на Балкану, његова жртва је чест разлог за тоталну сатанизацију", а његове "слободарске идеје су биле разлог за дискриминацију од оних сила којима се стајало на путу хегемоније".

"Српски губици у Балканским ратовима износили су преко 100.000 становника, губици у Првом светском рату премашују бројку од 1.300.000 становника, а то је једна трећина од укупног становништва, а чак 60 посто мушке популације. У Другом светском рату извршен је класични геноцид над српским становништвом. Само у логору НДХ Јасеновац, на најсвирепији начин убијено је око 700.000 цивила, а на осталом делу Југославије побијено је око 500.000 Срба. То је укупно око 1.300.000 становника", наводи се у писму.

Српски одборници из Сребреницу у обраћању ГС УН подсећају и да је рату од 1992. до 1995. године погинуло око 30.000 а у Сребреници и околини око 3.500 Срба. Наводе да ако се овим бројкама додају губици у Хрватској и током НАТО агресије, "дође се до податка да су Срби у двадесетом веку имали застрашујуће губитке које није претрпео ниједан народ у Европи". 

"На подручју општине Сребреница побијено је у Другом светском рату најмање 2.300 цивила, од којих најмање 100 деце. У овај број треба урачунати и брутални покољ српског становништва на обали реке Дрине, с подручја суседних општина који су бежали пред усташком офанзивом из Сарајева", стоји у писму и додаје да и поред "оволиких жртава, данас имамо застрашујући приказ улоге српског народа", а да су "сатанизација и прекомерна осуда постали свакодневни посао неких влада и држава и неких међународних организација". 

У писму СО Сребреница наводи се и да се "жртве других народа уздижу на пиједестал, док се српске жртве омаловажавају".

"Ако посматрамо подручје Сребренице, оно се од 1995. године посматра као подручје на коме су најважније муслиманске односно бошњачке жртве. Овако се не гради БиХ која би, ако жели да буде држава, требало да има равноправан приступ свим жртвама бошњачким и хрватским и српским. О овој теми немогуће је наћи саговорнике у другим народима. Ми који живимо у Сребреници најбоље знамо шта се збивало у трагичном рату у БиХ", наглашава се у писму.

СО Сребреница осуђује у овом писму "све злочине који су се догодили не само у Сребреници већ и на простору бивше Југославије", а потписници позивају све оне који учествују у комеморацији 11. јула у Поточарима да то учине и 12. јула и присуствују опелу и комеморацији српским жртвама у Сребреници.

"Бојимо се да је ово увод у будуће лоше и накарадне одлуке у најзначајнијем органу УН, али и увод у одлуке појединих држава које ће на разне једностране начине тумачити и проводити ову резолуцију. Њена тенденциозност доносиће нове неспоразуме", стоји у писму из Сребренице ГС УН.

image