Србија и Балкан

Поред Американаца ту су и "браћа" Французи: Наставља се шпијунирање Војске Србије

Било је очекивано да ће се активности шпијунских летелица Северноатлантске алијансе појачати услед одржавања здружене тактичке вежбе "Вихор 2024"
Поред Американаца ту су и "браћа" Французи: Наставља се шпијунирање Војске Србије© John5199/CC-BY-2.0

Војска Србије се већ дуже време налази под присмотром извиђачких авиона НАТО, који су од почетка године интензивирали своје летове уз пограничне области наше државе. Тако је, протеклих месеци, забележено око 10 случајева (али их је вероватно било више) у којима је авион америчког ратног ваздухопловства "артемис" летео у близини Србије.

Било је очекивано да ће се активности шпијунских летелица Северноатлантске алијансе појачати услед одржавања здружене тактичке вежбе "Вихор 2024" на Пештеру, у којој ће учествовати велики део копнених и јединица РВиПВО Оружаних снага Републике Србије.

Ипак, изгледа да је овај пут задатак шпијунирања активности наше војске припао Французима, а не Американцима. Наиме, како се може видети на сајту "Флајтрадар24", авион за осматрање, извиђање и прикупљање обавештајних података "бич 350 кинг ер" француског ратног ваздухопловства са ознаком ФАФ9210 је током јучерашњег дана надлетао простор Косова и Метохије, нарочито административну линију са централном Србијом.

Имајући у виду област коју је надлетао, јасно је да је главни предмет интересовања била управо војна вежба "Вихор 2024", али оно што је још интересантније јесте место са ког је француска летелица полетела. 

Као што је већ познато, до сада су амерички "аремиси", који су ишли у мисије извиђања територије Републике Србије, углавном полетали из ваздухопловне базе "Михаил Когалничану" код Констанце у Румунији, док је у случају француског авиона почетна тачка лета била база "Земуник" у Задру.

У питању је војни аеродром који је некад користило југословенско ваздухопловство и ПВО, а како се може видети на "Флајтрадару", авион је летео дуж обале Хрватске, потом је код Херцег Новог ушао у ваздушни простор, одакле је преко Даниловграда и Рожаја ушао у простор изнад КиМ.

После вишечасовног патролирања, углавном изнад северног дела наше јужне покрајине, шпијунски авион француског ратног ваздухопловства вратио се у задарску базу.

image