Србија и Балкан

Неидентификовани летећи објекат изнад Ваљева: Извиђачки балон или беспилотна летелица?

Будући да се ради о извиђачком ваздухоплову непознате врсте, постоји огромна вероватноћа да је ово нарушавање ваздушног простора наше државе повезано са учесталим летовима авиона за електронско извиђање "артемис"
Неидентификовани летећи објекат изнад Ваљева: Извиђачки балон или беспилотна летелица?© Војска Србије

У суботу 30. марта, у 10.39 часова стално задејствоване снаге за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора Републике Србије, откриле су непознату летелицу изнад Ваљева, на висини од 5.500 метара, саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу, "на основу наређења председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, подигнут је дежурни пар ловачких авиона МиГ-29, а дежурне ракетне јединице за ПВД и радарска средства наставили су са осматрањем ваздушног простора".

Упркос брзој реакцији борбених авиона српске војске у току навођења дежурног пара МиГ-29 до зоне пресретања, непознати циљ се изгубио са одраза радарских показивача, па су ловци наставили лет и по процедури извршили претраживање зоне, са циљем потврде ситуације.

Након претраге зоне, дежурном пару ловачких авиона наређено је да се врати на матични аеродром, док су остале снаге наставиле са редовним праћењем и осматрањем ваздушног простора, саопштено је из Министарства.

Како је касније откривено, непознати циљ је заправо био извиђачки балон или беспилотна летелица, а према доступним информацијама уочио га је осматрачки радар "граунд мастер", односно ГМ-400, који се од недавно налази у оперативној употреби Војске Србије.

Шта је то летело изнад Ваљева, одакле је дошло и са којим циљем?

Будући да се ради о извиђачком ваздухоплову непознате врсте, постоји велика вероватноћа да је ово нарушавање ваздушног простора наше државе повезано са учесталим летовима авиона за електронско извиђање "артемис", који су од почетка године више од 10 пута летели у непосредној близини Србије.

Са овим се слаже и главни уредник ТВ Фронт Андреј Млакар, који је поводом овог непознате летелице изнад Ваљева, за РТ Балкан изјавио:

"За сада се не зна шта је тачно у питању, али је евидентно да је у последње време било налета НАТО авиона изнад Босне и Херцеговине, нарочито авиона за електронско извиђање - "артемис", који полећу из Констанце и константно надлећу простор у близини Србије. Последњи такав случај забележен је прошле среде, а осим БиХ, ови авиони некада лете изнад источне, тј. границе Србије са Румунијом и Бугарском као што је био случај у недељу".

Што се тиче питања одакле је "неидентификовани летећи објекат" дошао, Млакар сматра да је "могуће да је то заправо била извиђачка беспилотна летелица Еуфора, уколико наравно имају тако нешто на располагању, или чак НАТО Снага за брзе интервенције будући да је њихово присуство у БиХ појачано због читаве ситуације са Милорадом Додиком".

Уколико је ово тачно, може се закључити да је у току координисана акција извиђања, односно шпијунирања активности, положаја, кретања и опреме Војске Србије, коју спроводи Северноатлантска алијанса.

Уредник ТВ Фронт оцењује и да је главни циљ овог упада у ваздушни простор било прикупљање информација о системима ПВО ФК-3 и положајима на којима су распоређени.

"Постоји вероватноћа да су главни предмет опсервације били положаји система ПВО ФК-3, јер у околини Ваљева нема значајнијих војних капацитета. Већ дуже време покушавају да извуку што више информација о овим системима летовима у близини границе са Србијом".

Он истиче и да је ово први већи упад у ваздушни простор Србије будући да су се извиђачке летелице НАТО увек држале на око 60 до 70 км од границе, као и први пут да су подигнути авиони МиГ-29 Војске Србије, након инцидента са дроном у Копненој зони безбедности (КЗБ) из новембра 2022. године и додаје:

"Овакве активности углавном су се догађале у КЗБ, где су тзв. КБС уз помоћ 'бајрактара' осматрале активности, положаје и опрему Војске Србије, како би утврдиле присуство и количину тенкова, оклопних возила, артиљеријских и других система".

image