Србија и Балкан

У Бриселу завршен састанак делегације Београда и Лајчака о употреби динара на КиМ

Идемо у нади да пронађемо решење за динар, иако нисам оптимиста, имајући у виду неспремност Приштине да компромисом тражимо решења, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић
У Бриселу завршен састанак делегације Београда и Лајчака о употреби динара на КиМ© FOTO TANJUG/ STR

У Бриселу је завшен састанак делегација Београда предвођене директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и његовим тимом.

Требало би да уследи састанак приштинске делегације са Лајчаком.

Састанак је почео нешто пре 10 часова, а очекује се да ће главна тема састанка је одлука такозване централне банке Приштине да забрани употребу динара на КиМ.

Петковић је најавио да у Брисел долази са својим тимом, у којем су и финансијски експерти.

"Идемо у нади да пронађемо решење за динар, иако нисам оптимиста, имајући у виду неспремност Приштине да компромисом тражимо решења", рекао је Петковић.

Приштинску страну би требало да представља њен главни преговарач Бесник Бисљими.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је у понедељак да ће касније ове недеље угостити главне преговараче Београда и Пришине на новој рунди разговора, са циљем да се пронађе привремено решење за људе који су погођени одлуком централне банке у Приштини да на КиМ буде укинут динар.

"Очекујем да обе стране дођу на састанак отворених умова, флексибилни и да буду оријентисани на проналажење решења, на основу идеја које су презентоване на претходним састанцима", навео је Лајчак.

Последњи састанак главних преговарача Београда и Приштине који је био посвећен уредби централне банке у Приштини, према којој је једина валута дозвољена у готовинском платном промету на КиМ евро, одржан је 4. априла у Бриселу.

Главни преговарач Београда Петар Петковић тада је изјавио да је делегација Београда изнела избалансирани предлог за решење проблема платног промета, који подразумева компромисно решење, али да Приштина није показала вољу за то.

Уредбом централне банке у Приштини, од 1. фебруара је једина валута у којој је дозвољен готовински платни промет на КиМ евро, што значи забрану динара.

То је довело у питање егзистенцију и опстанак Срба на КиМ, који своја примања од државе Србије добијају у динарима.

image