Србија и Балкан

Тактичка вежба "Вихор 2024": Присуствовала руководства Српске и ЦГ, Вучић командовао почетак и крај

Вежби присуствује и командант Кфора Озкан Улуташ, који је дошао на позив начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића

Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Вихор 2024" на привременом полигону "Пештер" завршена је уз одобрење председника Србије и врховног команданта Александра Вучића.

Војној вежби Војске Србије присустовало је и највише руководство Републике Српске, председник Српске Милорад Додик, председник Владе Радован Вишковић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, као и председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и председник ДНП-а Милан Кнежевић.

Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Вихор 2024" почела је након што је мајор Ђорђе Симић предао рапорт, председнику Србије и врховном команданту Александру Вучићу, који је командовао почетак. 

Бригадни генерала Синиша Сташевић навео је да се Здружена тактичка вежба изводи по теми извођења нападне операције. Вежбу изводи друга бригада копнене војске, ојачана делом јединица Војске Србије. Вежбајуће јединице нападну операцију изводе у садејству и подршку дела јединица ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Сташевић је рекао да ће у току извођења вежбе моћи да се виде борбене могућности и ефикасност дела наоружања и војне опреме која је однедавно у оперативној употреби.

"Извођењем вежбе приказаћемо одлучност, увежбаност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње. Висок ниво садејства Здружени снага у извођењу сложених ватрених задатака и борбене могућности ново уведеног наоружања", рекао је бригадни генерал.

Ангажовано је више хиљада припадника Војске Србије и више од 500 средстава наоружања и војне опреме.

Како је саопштено из Канцеларије за сарадњу са медијима председника Републике, тактичка војна вежба почеће у 12 часова на Привременом полигону "Пештер", а  присуствоваће јој највиши званичници Владе и Војске Србије.

Поред њих, присуствује и командант Кфора Озкан Улуташ, који је дошао на позив начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића.

То је први пут да један командат Кфора, међународних мировних снаге под вођством НАТО, заснованих на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године, присуствује приказу способности Војске Србије.

Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је уочи вежбе да ће током "Вихора 2024"  по први пут бити приказани многи системи наоружања, међу којима, како је рекао, има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих и најубојитијих.

На вежби ће учествовати копнена и ваздухопловна компонента Војске Србије и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива вежба је једна од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

Ангажовано је неколико хиљада припадника Војске Србије из Генералштаба, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку, Гарде и специјалних јединица – 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и Одреда војне полиције специјалне намене "Кобре", које су у оквиру здружене вежбе "Вихор 2024" ангажоване на извођењу противтерористичке операције.

На привременом полигону "Пештер" Војска Србије ангажовала је више од 500 средстава наоружања и војне опреме, од којих више од 50 модернизованих средстава и средстава у развоју, попут извиђачке беспилотне летелице "пегаз", дрона малог домета "врабац", наоружане беспилотне летелице кратког домета "сенка", дрона камиказе "осица", наоружаног дрона "обад", као и наоружаног мини квадрикоптера "комарац".

У реализацији тактичких и ватрених задатака употребљени су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "милош", "лазар-3", МРАП, самоходна хаубица 155 мм "нора-Б52", модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета "огањ" и возила "хамви". На вежби се користи и модернизовани радар "жирафа".

Када реч о летелицама Ратног ваздухопловства, током "вихора" су ангажовани авиони МиГ-29, модернизовани "орао", "супер галеб Г-4", хеликоптери Ми-35М, Ми-17, Х-145М, "гама" и транспортни авиони ЦАСА Ц-295 и Ан-26, као и даљински пилотирани ваздухоплов ЦХ-95.

Током увежбавања приказани су и противваздухопловни системи ФК-3, ПАСАРС и "панцир-С1", као и систем за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова "репелент".

image
VV inauguration
banner