Србија и Балкан

Подела у опозицији: Шест према три за излазак на београдске изборе

Опозиција је вечерас требало да донесе одлуку да ли ће изаћи или бојкотовати изборе
Подела у опозицији: Шест према три за излазак на београдске изборе© Antonio Ahel/ATAImages

Странке окупљене у коалицији Србија против насиља састале су се вечерас како би донеле одлуку да ли да 2. јуна изађу на београдске изборе.

Предлог о изласку је стављен на гласање и подржало га је шест странака - Народни покрет Србије, Демократска странка, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Покрет слободних грађана и Ново лице Србије, док су против Странка слободе и правде, Србија Центар и Заједно, незванично сазнаје Н1.

"Није тајна, вечерас је потврђено да имамо различита мишљења. Део наших партнера сматра да треба изаћи на изборе. Ми из ССП сматрамо да не треба да се излази јер то нису избори. Истог става су и наше колеге из покрета 'Срце', 'Заједно', и ДС-а, али основно, оно чиме смо се руководили, јесте да избора нема 2. јуна, јер ни један од услова који су требали да буду испуњени, а на основу препорука ОДИХР-а нису испуњени", изјавила је за Н1 потпредседница ССП Мариника Тепић.

Тепић је рекла и да су се месецима борили, да су успели да скрену пажњу међународне јавности и да су дужни грађанима да остану доследни у борби за изборне услове.

"Да останемо доследни у промени изборних услова, а не да изађемо јер се зна да је изборна крађа унапред припремљена. Обавезали смо се и 9. марта на иницијативу 'ПроГлас' заједно са коалицијом 'Нада', да на изборе нећемо изаћи док се изборни услови не испуне. И ово је начин борбе, да се не пристане да се учествује на оваквим изборима", рекла је Тепић.

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић рекао је данас да је већина у коалицији "Србија против насиља" за излазак на изборе 2. јуна уколико буду испуњени, како је навео, "минимални услови" који су постављени.

Он је, међутим, истакао да ће коначна одлука бити донета вечерас након састанка опозиционих странака.

"Успели смо да дођемо до тога да власт напослетку испуни оно што смо тражили. То је јасан показатељ да онда када смо јединствени и када имамо чврсте ставове можемо да се изборимо за оно што тражимо", рекао је Алексић за ТВ Инсајдер, наводи се у саопштењу Народног покрета Србије.

Говорећи о изборним условима, Алексић је рекао да су у СПН свесни тога да није могуће применити у тако кратком року свих 28 препорука ОДИХР, због чега су, како наводи, изнета "три минимална захтева која сублимирају све остале".

"Став Народног покрета Србије је такав да ако се испуне сва три захтева идемо на изборе. Свесни смо да ова власт неће никада дозволити потпуно поштене изборе и зато се морамо борити у условима таквим какви јесу", рекао је Алексић.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић саопштила је јуче, да ће локални избори бити истог дана кад и београдски, 2. јуна. 

Претходно је, 3. априла, председница Скупштине Ана Брнабић расписала само нове београдске изборе, док је опозиција тражила да локални избори буду организовани истог дана када и у Београду, али да буду померени за јесен.

Одлука да сви редовни локални избори буду одржани кад и београдски подразумева измену Закона о локалним изборима, коју би народни посланици, према најавама, требало да изгласају у суботу, 20. априла.

Предлог да и редовни локални избори буду одржани 2. јуна упутио је још 1. априла један од лидера коалиције "Србија против насиља" Мирослав Алексић, који је тада навео да је 18. април крајњи рок да се промени Закон о локалним изборима, којим би се рок за расписивање локалних избора повећао са 120 на 150 дана пре истека мандата одборницима.

Нешто раније вечерас, странка Заједно саопштила је да је одлучила да не учествује на изборима расписаним за 2. јун 2024. због тога што, како наводе, није обезбеђен минималан ниво услова да ти избори буду слободни и поштени.

Из ове странке одлучили су да остану при усаглашеној одлуци коалиције СПН, коалиције НАДА и Прогласа, потписаној 9. марта, да је потребно испунити минимум услова да би се изашло на изборе и последњој иницијативи ових ентитета, да се у складу са предложеним Уставним законом, сви локални избори одрже на јесен, како би се могле усвојити и применити препоруке ОДИХР-а, преноси "Нова".

"Странка Заједно је одлучила да не учествује на изборима расписаним за 2. јун 2024. године, због тога што није обезбеђен минималан ниво услова да ти избори буду слободни и поштени. Заједно захтева да НСРС усвоји Уставни закон, у тексту који је предложен једногласном одлуком Прогласа и сваке од странака које чине коалиције СПН и НАДА", наводи се у саопштењу странке Заједно.

Демократска странка апеловала је на коалицију Србија против насиља да покаже јединствен став, али је нагласила да ће уколико већина у коалицији буде за излазак на изборе и они поштовати ту одлуку "због јединства коалиције".

"Демократска странка остаје при усаглашеној одлуци СПН, коалиције НАДА и ПроГласа, потписаној 9. марта, да је најпре потребно испунити минимум услова да би се изашло на изборе и последњу иницијативу ових ентитета да се обједињени локални избори помере за јесен, како би препоруке ОДИХР могле бити усвојене и примењене у пракси", навеле су демократе.

image
VV inauguration
banner