Србија и Балкан

Хамлетовска дилема опозиције постала још већа: Бојкот или избори, питање је сад

Потез председнице Скупштине Србије Ане Брнабић да прихвати захтев прозападне опозиције о обједињавању избора довео је овај блок у још већу дилему да ли да изађу на изборе или да их бојкотују
Хамлетовска дилема опозиције постала још већа: Бојкот или избори, питање је сад© A.K./ATAImages

Након што је председница Скупштине Србије Ана Брнабић одлучила да обједини локалне и београдске изборе, што је био захтев прозападне опозиције, "Србија против насиља" заказала je хитан састанак.

Иако су првобитно најавили да ће одлуку о бојкоту избора донети у петак, коалиција ће се ипак састати вечерас.

Власт је прихватила захтев председника Народног покрета Србије Мирослава Алексића који је тражио да избори буду обједињени, те да се тек онда види да ли ће опозиција изаћи на њих.

Већ су стигле реакције странака овог блока на уступак власти.

Здравко Понош, председник странке Србија-центар рекао је да понуда да избори буду истог дана није добра. "Касно је за срећу, рано је за тугу", прокоментарисао је Понош.

Он је најавио да ће коалиција "Србија против насиља" разговарати о новом моменту, а да је потребно задржати јединство унутар коалиције.

Копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић рекао је да је у питању значајан успех опозиције, те да су натерали СНС да устукне.

"Коалиција данас има састанак на којем ћемо донети коначну одлуку. Ја сматрам да је ово начин да се крене даље и да се изађе из кризе. Обећали смо да ћемо учинити све да се избегне бојкот, јер сматрамо да је то лоше решење", каже Лазовић.

Своје одушевљење показао је и лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић који је навео постигнуте успехе, како их он види, и додао им то да су добили спајање свих локалних избора 2. јуна.

"Чекамо да комисија за ревизију бирачког списка почне да ради свој посао и имамо све предуслове за победу", поручује Грбовић.

Са друге стране, копредседник странке "Заједно" Небојша Зеленовић није одушевљен уступком власти.

"Какве везе има када су, када избори нису. Прво услови", навео је Зеленовић.

Председник странке Ново лице Србије Милош Парандиловић изјавио је да ће колегама из опозиције предложити да изађу на изборе након што су обједињени.

"Бојкот избора је бесмислен. Сматрам да опозиција мора да се бори. Нико за Србијом неће заплакати ако нама до ње није стало. На седници председништва Србије против насиља предложићу да учествујемо на изборима 2. јуна", рекао је он.

Посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута рекао је да одлука Брнабићеве не може да буде позитивна јер нема много времена до избора, због чега је опозиција доведена у ситуацију да мора брзо да реагује.

"Ана Брнабић и Александар Вучић су урадили оно што сам мислио да ће урадити – да нам поједу време и онда да нас заваравају неком причом да ће локални избори бити у септембру и тако даље, па су онда урадили ово што су данас урадили – спаковали све изборе 2. јуна. То опозицију доводи у ситуацију да мора брзо да реагује. Биће све познато после састанка данас поподне", рекао је он.

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић изјавио је да је његов став да не би требало учествовати на изборима, те да би требало пустити "Вучића да се игра сам", а да му они одговоре на улици.

"Прекасно је. Ми смо упутили позив пре више од четири недеље, а власт је сама бирала рокове који су најкаснији могући. Ми морамо да будемо посвећени крајњем циљу, а то је померање свих избора на јесен, након што се остваре елементарни услови за колико, толико фер изборе", понавља Јовановић.

"Проглас" се опет активирао

Огласио се и "Проглас" који је одржао нову конференцију за новинаре са које је поручено да ће грађане позвати у борбу за испуњење минимума услова за фер и поштене изборе.

"Ово није позив на бојкот, ово је позив на борбу за изборне услове, управо да до бојкота не би дошло. Да ли има довољно времена да се ти услови испуне до 2. јуна? Сумњамо, мислимо да је јесен много реалнија, али о томе ће одлучити партије које учествују на изборима. На нама је да се заједно са грађанима боримо за изборне услове које ће омогућити терен за фер и поштену изборну утакмицу", рекао је глумац Драган Бјелогрлић.

Најавио је за петак емитовање документарног филма "Системска превара" на Н1 који је урадио "Проглас", као и да ће почетком маја кренути у митинге и трибине широм Србије.

image
VV inauguration
banner