Србија и Балкан

Амбасадор Велике Британије: Срби нису геноцидан народ, али резолуција о Сребреници неопходна

Едвард Фергусон, амбасадор Велике Британије је рекао да је сврха Резолуције о Сребреници да се "спознајом прошлости и успостављањем међународног дана сећања на тај догађај, и промишљањем, суштински крене напред"
Амбасадор Велике Британије: Срби нису геноцидан народ, али резолуција о Сребреници неопходна© R.Z./ATAImages

Велика Британија се не игра политике када је у питању Сребреница, компетентни међународни судови су оно што се десило у Сребреници оквалификовали као геноцид и због тога и ми користимо тај термин, рекао је у интервјуу за "Политику" амбасадор Велике Британије у Србији Едвард Фергусон.

Он је додао да је то правна, а не политичка одлука.

Фергусон је признао да су, на основу међународних извештаја, делимично одговорне и Уједињене нације, јер нису успеле да спрече оно што се догодило у Сребреници.

"Ми желимо, као стална чланица Савета безбедности УН, из тог случаја да научимо одређене лекције како се то никада више не би поновило. Апсолутно је важно да се разуме употреба тог термина 'геноцид'. Ни у ком случају то не значи колективну одговорност српског народа, а што, нажалост, имамо често случај да чујемо у политици и медијима овде. Судије укључене у те процесе пред међународним судовима су тада рекле да се ти процеси не баве народом, већ искључиво појединцима одговорним за те злочине. Наш став је да морамо разумети прошлост ради боље будућност, а ми желимо да гледамо у будућност", рекао је Фергусон. 

На констатацију новинара да су злочинци већ осуђени за те злочине и због чега се онда сада предлаже резолуција о Сребреници, британски дипломата је рекао да питање "зашто сада" треба поставити оним људима који су предложили резолуцију а не њему.

Он је рекао да је Резолуција пред Генералном скупштином УН и истакао да Велика Британија није аутор те резолуције, али да је њена "сврха да се спознајом прошлости и успостављањем међународног дана сећања на тај догађај, и промишљањем, суштински крене напред".

На питање како је могуће да једна држава буде примљена у СЕ из два дела, имајући у виду да у УН постоји само држава Србија, јер по статуту СЕ, само европске државе могу да буду чланице, Фергусон је рекао да Велика Британија приступа овом питању из другачијег угла. 

"Као и већина чланица ЕУ, европских и многих других држава, сматрамо 'Косово' независном државом. Велика Британија би желела да види Косово у СЕ и другим међународним организацијама, када се стекну услови за тако нешто. Сматрамо да је ово битна организација која је суштински била важна за постизање мира и стабилности у Европи после Другог светског рата. Сматрамо да инструменти СЕ - као што је нпр. Европски суд за људска права - могу бити изузетно важни за заштиту права свих грађана 'Косова', укључујући наравно и мањине", рекао је амбасадор Велике Британије.

Он је рекао да ВБ истовремено жели да види напредак на плану реализације Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову. Додао је да је то давно требало да се деси, јер је обавеза преузета Бриселским споразумом пре више од 10 година.

image