Србија и Балкан

Суд у Хагу одбио Тачијеве сведоке: Вокера, Кушнера и Кларка

Одбијен захтев бившег команданта тзв. ОВК за раније саслушање званичника који би сведочили у његову корист
Суд у Хагу одбио Тачијеве сведоке: Вокера, Кушнера и Кларкаwww.globallookpress.com © Chris Huby

Судија претходног поступка Специјалног суда у Хагу Николас Гију одбио је захтев одбране бившег команданта тзв. ОВК Хашима Тачија да превремено буде испитано девет међународних званичника, који би сведочили у његову корист, због њихових година и здравственог стања, преноси Танјуг.

Тачијев адвокат Грегори Кихо писао је пре месец дана главном хашком тужиоцу Џеку Смиту да "постоји врло реалан ризик да њихови докази можда неће бити доступни касније на суђењу".

Међу девет високих међународних дипломата, администратора и војних званичника који су блиско сарађивали с Тачијем налазе се врховни командант НАТО-а за Европу у време агресије на СРЈ Весли Кларк, бивши шеф Унмика Бернар Кушнер и бивши шеф Верификационе мисије ОЕБС на КиМ Вилијам Вокер.

Вилијам Вокер био је шеф Верификационе мисије ОЕБС-а чији је извештај о наводном масакру у селу Рачак послужио као повод за почетак НАТО агресије на СР Југославију 1999. године. Генерал Весли Кларк био је врховни заповеник НАТО снага у Европи у време агресије, док је некадашњи француски шеф дипломатије Бернар Кушнер био први шеф УНМИК-а на Косову после доношења Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Остало је забележено да је громким смехом и ругањем одговориио на питање о трговини органима отетих Срба с Косова и Метохије.

Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу потврдила су 5. новембра 2020. оптужницу за ратне злочине и злочине против човечности против Тачија, те лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија, али и Јакупа Краснићија, портпарола бивше Ослободилачке војске Косова и Реџепа Сељимија, шефа посланичке групе Покрета "Самоопредељење".

Тачи је потом поднео оставку на место председника приштинских институција и предао се хашким судским органима.

Оптужени се терете за убиства, терор и нехумано понашање над стотинама особа чији је идентитет познат и међу којима су косовски Срби, Роми и Албанци нелојални ОВК.

Према оптужници, они су та кривична дела починили у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову и у северној Албанији.

image