Србија и Балкан

Објављен споразум из 2013. године: Тачи потписао да КБС не сме на север КиМ

Овај споразум са приштинским властима потписао је и гарантовао тадашњи генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен
Објављен споразум из 2013. године: Тачи потписао да КБС не сме на север КиМwww.globallookpress.com © Sina Schuld

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић подсетио је данас на споразум у којем је недвосмислено наведено да свака војна формација из Приштине не може да делује у четири општине на северу КиМ, без претходног одобрења команданта Кфор-а и четири градоначелника.

Овај споразум, како наводи "Косово онлајн", са властима у Приштини је, 2013. године, потписао и гарантовао тадашњи генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен.

Поменути портал објавио је факсимил тог споразума који је потписао тадашњи премијер привремених приштинских институција Хашим Тачи, у којима се гарантује да КБС неће предузимати акције на северу Косова и Метохије.

Задаци КБС-а су, како је потписано, учешће у операцијама, реаговање на кризе, укључујући и помоћ цивилним властима у случају природних и других непогода и ванредних ситуација. У документу који је потписао Тачи, наводи се да ће КБС предузети мисије на северу "Косова" само уз претходну сагласност Кфора.

"Ово је у потпуности у складу са трајном посвећеношћу ’Косова’ НАТО-у, чега се влада ’Косова’ придржава и поштује са највећом озбиљношћу. Кфор, у складу са својим мандатом, може да се ангажује са легитимним представницима локалне самоуправе на северу ’Косова’ у оквиру процеса договора", наводи се, између остаог, у поменутом документу.

Претходно је председник тзв. косовске скупштине Гљаук Коњуфца изјавио је да припадници тзв. Косовских безбедносних снага могу да делују на целој територији КиМ, укључујући и север, а сличне изјаве недавно су се могле чути и од других приштинских званичника.

На његову изјаву реаговао је и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић који је претходно саопштио да су оваквеизјаве приштинских званичника још једна алармантна претња чији је крајњи циљ протеривање Срба са њихових вековних огњишта.

Канцеларија за КиМ је више десетина пута упозоравала на недопустиве упаде КБС и специјалних полицијских снага "Росу"  на север будући да припадници ових јединица користе прекомерну силу и на терен излазе наоружани до зуба, чак и када су у питању ситне акције током којих плене робу из Србије у продавницима и апотекама на северу.

image