Србија и Балкан

Бањалука слави Дан ослобођења: Свечана академија, почасни грађани постају Вучевић и Дачић

Програм обележавања Дана града почеће у 18.00 часова у Парку "Младен Стојановић", уз највећу торту спремну за све посетиоце
Бањалука слави Дан ослобођења: Свечана академија, почасни грађани постају Вучевић и ДачићGetty © Gorana Jakovljevic/Anadolu Agency

Бањалука данас обележава Дан града, у знак сећања на 22. април 1945. године, када је град ослобођен од окупатора у Другом светском рату, а поводом овог једног од најзначајнијих датума у историји града честитке су упутили председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Поводом Дана града и 79. годишњице ослобођења Бањалуке од фашизма у Другом светском рату, Додик је поручио да жели да се овај датум и у будућности обележава као велика победа и да се очува слобода.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је честитку грађанима и руководству Бањалуке поводом Дана града, 22. априла, и истакла да је највећи град у Републици Српској у сарадњи и уз подршку републичких институција постао препознатљив центар.

Цвијановићева је истакла да је радује чињеница да је Бањалука постала град потенцијала и великих могућности који интензивно напредује, да би на најбољи начин одговорио на потребе становника.

"Поводом 22. априла, Дана града, упућујем вам срдачне честитке, са жељом да Бањалука настави са развојем и просперитетом, на добробит свих њених грађана и Републике Српске", навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да Дан ослобођења Бањалуке од фашизма у Другом светском рату представља један од најзначајнијих датума у историји града, те да је то прилика да се са посебним пијететом сете ослободилаца, као и значаја слободе, мира и стабилности.

Дан града Бањалука слави се у знак сећања на 22. април 1945. године када је град ослобођен од окупатора у Другом светском рату.

Програм обележавања Дана града почеће у 18.00 часова у Парку "Младен Стојановић", уз највећу торту спремну за све посетиоце.

У среду ће бити одата почаст херојима, а на свечаној академији уручене градске награде и признања.

Кључ града са Повељом "Почасни грађанин града Бањалука", између осталих, добиће министар одбране Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић и постхумно генерал Момир Талић.

image
VV inauguration
banner