Србија и Балкан

Стано: Београд и Приштина да спроведу Споразум о нормализацији

Портпарол ЕУ је поздравио одлуку шефова дипломатија да усвоје измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом
Стано: Београд и Приштина да спроведу Споразум о нормализацијиGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Поводом измена поглавља 35 у преговорима са Србијом, портпарол Европске комисије Петер Стано је изјавио да се од Београда и Приштине очекује да спроведу Споразум о нормализацији односа и све остале обавезе које преостају из дијалога јер је то, како је нагласио, кључно за њихов пут ка ЕУ.

"Обе стране су прихватиле да ће њихове одговарајуће обавезе које произилазе из Споразума о путу ка нормализацији постати саставни део њихових путева ка европским интеграцијама. Анекс о имплементацији закључен у марту 2023. године у Охриду такође одражава ову посвећеност страна", навео је Стано за Танјуг.

Он је поздравио одлуку шефова дипломатија ЕУ да усвоје измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом, према којима Србија треба у потпуности да примењује своје обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији односа, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године.

Стано је додао да ће, у складу са тим, бити ажуриран дневни ред следећег састанка Специјалне групе за нормализацију за "Косово".

"Очекујемо да обе стране примене Споразум и све остале обавезе у оквиру дијалога које су на чекању, јер је то кључно за њихове европске путеве", поручио је Стано.

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније усвојили су раније данас измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом, које се односе на обавезе Србије које произлазе из споразума који су са Приштином постигнути прошле године у Бриселу и Охриду.

Након што је Савет министара ЕУ одобрио овај текст, он ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35.

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (ЕЕАС) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално постале саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

image