Србија и Балкан

Стано: Последице за Приштину ако не формира ЗСО

Сви споразуми постигнути у оквиру дијалога су важећи и морају се спровести, каже портпарол ЕУ
Стано: Последице за Приштину ако не формира ЗСО© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је данас, поводом 11 година од потписивања Бриселског споразума, да се све обавезе из тог споразума, као важећег документа, морају спровести и поручио да ће се Приштина, уколико не формира Заједницу српских општина, суочити са последицама.

Стано је, на питање Танјуга како ЕУ може да утиче на Приштину да испуни своју обавезу да формира ЗСО, као што је предвиђено Бриселским споразумом, и да ли је то и даље важећи документ за Брисел, одговорио да то јесте важећи документ и нагласио да је ЕУ, заједно са међународним партнерима, јасно ставила до знања Приштини да мора да формира ЗСО, за коју каже да је једно од "кључних и најхитнијих питања" у оквиру дијалога.

"То је важећи документ. Сви споразуми постигнути у оквиру дијалога уз помоћ ЕУ су важећи документи, то су важеће обавезе и треба их спровести. То се мора поштовати и то је нешто што стално понављамо партнерима", поручио је Стано.

Он је нагласио да се сви споразуми постигнути у оквиру дијалога морају спровести, како када је реч о ранијим споразумима, као што је Бриселски споразум, тако и када је реч о Охридском споразуму.

"Питање Заједнице српских општина једно је од кључних и најхитнијих питања. Европска унија, заједно са нашим међународним партнерима, била је веома јасна и остаје веома јасна (у односу) са косовским колегама да они то морају да спроведу. Јер ако то не учините, то ће довести до последица", рекао је Стано.

Он је подсетио да су високи представник ЕУ и државе чланице ЕУ "врло јасно" ставили до знања да је и напредак у имплементацији Охридског споразума неизбежно повезан са напретком Београда и Приштине на путу ка ЕУ.

Стано је додао да, ако партнери не испуне своје обавезе и договоре које су склопили, "биће веома озбиљних последица", а, како каже, једини који ће платити ако не буде помака у спровођењу обавеза у оквиру дијалога су људи "у Србији и на Косову".

image