Србија и Балкан

Култ "Тониблер": Бивши британски премијер добија статуу у Урошевцу

Фондација "Сећамо се Тонија Блера" наручила је статуу и позвала бившег британског премијера на инаугурацију
Култ "Тониблер": Бивши британски премијер добија статуу у УрошевцуGetty © David Brauchli / Contributor

Вајар Агон Ћоса завршава статуу у природној величини Тонија Блера, бившег британског премијера који је идол косовским Албанцима због своје улоге у НАТО агресији 1999. године.

Статуа ће бити изливена у бронзи и подигнута у Урошевцу 12. јуна, дана када је, како наводи Ројтерс, завршен "косовски рат".

"Одлучио сам да га имам у нашем граду, на нашем Косову, да стигне срећан и радостан", каже Ћоса док радио на статуи која приказује Блера како се смешка, у оделу и маше једном руком.

За разлику од остатка света који је прилично брзо увидео о каквом политичару је реч, Албанци на КиМ одушевљени су човеком који је био жестоки заговорник НАТО бомбардовања, а потом и америчке инвазије на Ирак.

Према подацима статистичког бироа, више од 10 особа на Косову и Метохији зове се "Тониблер", "Тони" или "Блер".

Бил Клинтон, који је био председник САД у време НАТО бомбардовања, има статуу у Приштини.

Башким Фазлију, шеф Фондације "Сећамо се Тонија Блера" која је наручила статуу, позвао га је на инаугурацију, али каже да још није добио потврду да ће присуствовати свечаном откривању.

Када се Тониблер Гаши родио, његов отац је знао да ће свом првом сину дати име по Блеру. Гаши, који сада има 22 године, имао је девет година када је срео правог Блера у Приштини.

"Било је то као да сам срео скоро пророка нашег народа... руковао се са мном и осећао сам се одлично", рекао је.

image
VV inauguration
banner