Србија и Балкан

Немец: Визна либерализација за Србе са КиМ је велика победа

Известилац за укидање виза Србима је истакао да је гласање у ЕП био претпоследњи корак за одобравање визне либерализације, а да је сада на министрима из Савета ЕУ да о томе одлуче што је пре могуће
Немец: Визна либерализација за Србе са КиМ је велика победаGetty © Thierry Monasse

Посланик Европског Парламента (ЕП) и известилац за укидање виза Србима са КиМ Матјаж Немец изјавио је да је одлука ЕП да, на његов предлог, одобри визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, "велика победу за људе" и оценио да би ова одлука могла да почне да се примењује почетком овог лета.

"Порука Европског парламента је јасна. Нико више неће бити дискриминисан на Западном Балкану. То је стварно велика победа за људе. Није велика победа за политику, али смо нашли решење за једно питање које је било отворено за око 18.000 људи, већином Срба са Косова", рекао је Немец.

Он је истакао да је гласање у ЕП био претпоследњи корак за одобравање визне либерализације носиоцима ових пасоша, а да је сада на министрима из Савета ЕУ да о томе одлуче што је пре могуће.

"Мислим да ће бити потврђена одлука и да ће се она применити почетком овог лета. Ствари ће ићи стварно брзо. Ми смо завршили са нашим делом, сада чекамо Савет да одлучи", навео је Немец и додао да је могуће да одлука ступи на снагу крајем јуна или почетком јула.

Упитан да ли ће одлука Савета ЕУ бити само формалност, Немец је одговорио да је реч о техничком питању.

"Нисмо хтели да буде политичко и зато смо добили велику снагу у ЕП", рекао је Немец.

Европски парламент изгласао је данас визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, на предлог Немеца.

За безвизни режим за путoвање у ЕУ до 90 дана за власнике пасоша које издаје Координациона управа Србије, гласало је 406 од 597 посланика ЕП, 97 је било против, а 94 је било уздржано.

Срби са КиМ, који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године.

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

image
VV inauguration
banner