Србија и Балкан

Амбасадори ЕУ подржали визну либерализацију за Србе са КиМ

Одбор сталних представника сагласио се са предлогом ЕП и Савета ЕУ о изменама уредбе за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, а којима се визна либерализација одобрава и носиоцима ових пасоша
Амбасадори ЕУ подржали визну либерализацију за Србе са КиМwww.globallookpress.com © Erkin Keci/Anadolu Agency

Амбасадори држава чланица ЕУ подржали су одобравање визне либерализације за носиоце српских пасоша са Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, објавио је Савет ЕУ.

Одбор сталних представника, иначе главно припремно тело Савета ЕУ, сагласио се са предлогом ЕП и Савета ЕУ о изменама уредбе за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, а којима се визна либерализација одобрава и носиоцима ових пасоша.

То се наводи у писму које је председавајући Одбора, Вилем ван де Ворде упутио председавајућем Одбора ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) Хуану Фернанду Лопесу Агилару.

У писму се додаје да уколико ЕП усвоји свој став у првом читању, Савет ће одобрити став ЕП и ови акти ће бити усвојени у формулацији која одговара ставу ЕП.

Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојио је 9. априла нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, а који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец.

Овом одлуком осигурава се да цео регион Западног Балкана има исти визни режим за путовања у ЕУ, саопштио је тада ЕП.

Немец је након гласања у ЛИБЕ, рекао да постоји могућност да до почетка лета почне примена одлуке о визној либерализацији за носиоце ових пасоша и додао да следи да ЕП потврди ову одлуку до краја априла на пленарној седници ЕП у Стразбуру.

Последња пленарна седница ЕП требало би да буде одржана од 22. до 25. априла у Стразбуру, а потом би о овој одлуци требало да гласају министри у Савету ЕУ.

Срби са КиМ који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима Косова и Метохије укинуте визе од 1. јануара 2024. године.

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани са КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

image
VV inauguration
banner