Србија и Балкан

Председништво БиХ без консензуса о пријему "Косова" у Савет Европе

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић гласала је против, бошњачки члан Денис Бећировић за, а хрватски члан Жељко Комшић био је суздржан
Председништво БиХ без консензуса о пријему "Косова" у Савет Европе© Председништво БиХ

Председништво БиХ данас није постигло консензус о ставу у вези са аплицирањем самопроглашеног Косова за чланство у Савету Европе.

У Председништву БиХ одржана је ванредна седница са само једном тачком дневног реда - став Председништва у вези са аплицирањем тзв. Косова за чланство у Савету Европе.

Како сазнаје РТРС, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић гласала је против, бошњачки члан Денис Бећировић за, а хрватски члан Жељко Комшић био је суздржан.

Цвијановић је истакла да је њена обавеза да упозори да БиХ није признала самопроглашено Косово, те да стога не може да подржи ни његово чланство у Савету Европе, ни чланство у било којој другој међународној организацији.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да би глас БиХ у Савету Европе о питању чланства самопроглашеног Косова требало да буде негативан.

Цвијановић је истакла да с обзиром да Председништво БиХ на данашњој седници није постигло консензус о ставу у вези са чланством самопроглашеног Косова у Савету Европе, министар спољних послова БиХ мора бити неутралан приликом гласања о овом питању у Комитету министара СЕ 16. маја. 

Цвијановић каже да овакве разлике у ставовима, показане током гласања, указују да се БиХ налази у ситуацији која је прилично проблематична. Подсетила је на самовољно деловање амбасадора, мимо ставова Председништва БиХ.

"Не може један члан Председништва да даје инструкцију амбасадору да делује", рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву. 

Цвијановић је додала да је Тужилаштву БиХ поднела кривичну пријаву против амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије.

image
VV inauguration
banner