Србија и Балкан

Хитна седница Председништва БиХ на тему КиМ; Цвијановић: Вучић поштује Устав БиХ за разлику од неких

Цвијановићева је данас упутила захтев за одржавање ванредне седнице са само једном тачком дневног реда
Хитна седница Председништва БиХ на тему КиМ; Цвијановић: Вучић поштује Устав БиХ за разлику од неких© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

На позив српског члана Председништва Босне и Херцеговине Жељке Цвијановић сутра ће се одржати састанак Председништва БиХ, чија ће једина тачка дневног реда бити аплицирање Приштине за чланство у Савету Европе.

Како јавља Радио Сарајево, Цвијановићева је данас упутила захтев за одржавање ванредне седнице са само једном тачком дневног реда, а то је став Председништва Босне и Херцеговине у вези са аплицирањем тзв. Косова за чланство у СЕ.

Парламентарна скупштина СЕ дала је прошле седмице зелено светло за чланство Приштине у тој организацији. Представници БиХ у Парламентарној скупштини нису имали јединствен став и гласали су различито.

Цвијановићева je навела и да је основна борба председника Србије Александра Вучића да се поштује како Устав Србије, тако и Устав БиХ које "разни Конаковићи прошлости, као и разни Конаковићи садашњости настоје да заобиђу у широком луку".

"Стварни кршиоци Устава БиХ не станују ни у Републици Српској, ни у Србији, већ у Федерацији БиХ у оквиру бошњачког политичког миљеа потпомогнути страним манипулаторима који су се размахали по БиХ", истакла је Цвијановићева, коментаришући изјаву министра иностраних послова у Савету министара Елмедина Конаковића да је "катастрофална чињеница да председник Србије Александар Вучић води борбу за то да се геноцид и даље може негирати", преноси Срна.

Председник Републике Српске Милорад Додик раније је оценио да су Бошњаци резолуцијом о Сребреници срушили позитиван напредак који је БиХ остварила и, како је навео, изашли из оквира Дејтонског споразума и из БиХ својим једностраним акцијама.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас на пријему делегације Србије при УН, након завршетка седнице СБ УН на којој је представљен шестомесечни извештај УНМИК-а о Косову и Метохији, да подношење резолуције о Сребреници без консултовања представника српског народа у БиХ представља потпуно игнорисање институција Босне и Херцеговине, њеног устава и закона.

image
VV inauguration
banner