Србија и Балкан

Милатовић о резолуцији о Сребреници: Црна Гора има државни став

Да ли је Влада променила мишљење у односу на државни став, то је питање за Владу, констатовао је шеф државе
Милатовић о резолуцији о Сребреници: Црна Гора има државни став© Rusmin Radic/Anadolu Agency via Getty Images

Председник Црне Горе Јаков Милатовић је коментаришући то што је 70 невладиних организација потписало апел којим траже да Влада коспонзорише резолуцију Уједињених нација о Сребреници, подсетио да та земља има државни став по том питању.

"Да ли је Влада променила мишљење у односу на државни став, то је питање за Владу", рекао је Милатовић на конференцији за медије са словеначком председницом Наташом Пирц Мусар.

Влада Црне Горе још није донела одлуку о коспонзорству резолуције УН о геноциду у Сребреници, а Скупштина Црне Горе усвојила је 2021. године усвојила Резолуцију о геноциду у Сребреници, коју је предложила Бошњачка странка.

Мусар је рекла да су судске одлуке означиле злочин у Сребреници "као геноцид".

"Питање Сребренице није лако, али сви знамо да постоје судске одлуке које су геноцид означиле као геноцид. Ту нема никакве расправе и не сме је бити", рекла је Пирц Мусар.

Она је казала да је Словенија одлучила да коспонзорише, јер се ради о томе "каква порука се преноси генерацијама које долазе".

"То је тешка за ствар, али треба признати шта смо урадили у прошлости, да би ишли у будућност. То је моја искрена порука људима у Црној Гори", рекла је она.

Резолуцијом, коју су иницирале Немачка и Руанда, тражи се да се 11. јул прогласи за Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници, пише у нацрту у који је Радио Слободна Европа имао увид.

image
VV inauguration
banner