Србија и Балкан

Од штрајкбрехера до џокера опозиције: Каква политичка судбина чека Сава Манојловића?

Откад се Саво Манојловић бави активизмом у Србији одржано је више парламентарних и локалних избора, али ни за једне није укључи у политику. Зато се на то одлучио баш сад и каква би политичка судбина могла да га чека?
Од штрајкбрехера до џокера опозиције: Каква политичка судбина чека Сава Манојловића?© Milos Tesic/ATAImages

У тренутку када лидерске позиције у прозападној опозицији остају упражњене због повлачења лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и лидера Новог ДСС-а Милоша Јовановића, у празан простор улази Саво Манојловић, заштитно лице Иницијативе "Крени-промени" која се до сада бавила еколошким активизмом.

Како ће се завршити Манојловићев излет у политику и да ли има шансе да постане нови вођа опозиције у недостатку оних искуснијих од њега?

Манојловићев изборни резултат зависи од тога ко ће све изаћи на изборе и зато је прерано за закључке како ће проћи, каже политиколог Цвијетин Миливојевић.

"Манојловић може бити пријатно изненађење, али у некој констелацији снага може да буде потрошен за дуже време као човек који је имао озбиљне политичке шансе", каже Миливојевић за РТ Балкан.

Да је тешко рећи какав изборни резултат чека Манојловића сагласан је и Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус".

"Он јесте једна врста освежења, био је учесник у политичком животу, али никад није био учесник у изборној трци. Чињеница је да изазива пажњу, видећемо да ли је она само медијска или су људи спремни и да гласају за њега", каже Пејић за РТ Балкан.

Сматра да Манојловић није изабрао лош тајминг да уђе у политику, јер има мало времена да погреши.

"Манојловић није јасно опредељен, па рачуна и на грађанске и на националне гласове, што може да му буде предност у краткој кампањи, а може да буде и недостатак јер људи воле јасне ставове о бројним питањима", каже Пејић.

Наш саговорник оцењује да је одлука Манојловића да изађе сам на изборе добра, јер нема много тога да изгуби, а с обзиром на то да није до сада учествовао на изборима, осим тешког дебакла, сваки резултат не може да му буде неуспех.

"Мислим да нико није претерано срећан због уласка Манојловића у изборну трку, јер мрси конце свима", сматра Пејић.

Како појашњава, конце мрси онима који бојкотују изборе јер ће повећати излазност, а делу опозиције који излази на изборе може да узме део бирача, а додаје да ни власти сигурно није драго.

Миливојевић напомиње да је Манојловић за део опозиције која бојкотује изборе перципиран као штрајкбрехер, што може да утиче на његов изборни резултат, иако има претходни позитиван имиџ који је градио пре свега еколошким активизмом.

"Било би тужно да то све потроши због једних београдских избора. Зато мислим да је и у интересу Сава Манојловића да се појави још више учесника на изборима", сматра наш саговорник.

Осим лидеру покрета "Крени-промени", већи број учесника на изборима одговара и власти, истиче Миливојевић, па ту види могућност да власт додатно потенцира оне странке које буду учествовале на изборима.

Оставља могућност да власт ипак помери изборе за јул, како би се реализовала сва три захтева опозиције, а сматра да би у том случају на изборима учествовали и они који су најавили бојкот.

"И власти је стало да буде што више учесника на изборима, јер нам следују притисци у питању пријема Косова у Савет Европе и резолуције о Сребреници, а ту је потребно што више политичког јединства", закључује наш саговорник.

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић расписаће у петак изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина.

Од тада теку рокови за пријаве изборних листи. До 18. маја дефинитивно ће се знати ко учествује на којим изборима. А као и увек у изборним кампањама у Србији, изненађења су могућа.

image
VV inauguration
banner