Србија и Балкан

Загревање пред београдске изборе: Шта је акција уместо бојкота?

Опозиција у Србији у последњих пет година организовала је више протеста, упадала у зграду РТС-а, блокирала главне саобраћајнице, а 2020. бојкотовала парламентарне изборе. Шта спрема за 2. јун што до сад није урадила?
Загревање пред београдске изборе: Шта је акција уместо бојкота?© M.A./ATAImages

Избора 2. јуна неће бити, рекао је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, што су многи протумачили као претњу.

Сличну реченицу изрекао је и лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић наводећи да ако нема поштених избора, онда их неће ни бити.

"Да ли то значи спречавање да се избори одрже, има ту много идеја", казао је он.

Ове изјаве упућено су након преговора власти и опозиције у Скупштини Србије који нису завршени договором, јер је председница Скупштине Ана Брнабић пристала на два од три захтева опозиције.

Због тога се овај део опозиције припрема за нову тактику уочи београдских избора. 

"Како ћемо се борити против тих 'избора', то ће бити ствар о којој ћемо се заједно договарати у оквиру коалиције Србија против насиља и НАДА, а ја се надам и са још неким ванпарлментарним организацијама као и са неким организацијама у којима су разни људи интелектуалци чија реч има тежину и који су својим радом и каријером у животу заслужили да их људи чују", навео је Ђилас.

Шта би то могло да представља, наговестио је лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута, који најављује да уместо бојкота следи акција.

Претња власти и обећање присталицама

У овој фази, сматрам да још нема извесности да ли опозиција излази или не излази на изборе, а камоли шта би тај активан бојкот могао да подразумева, каже аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

"Мислим да су такве изјаве у овој фази више средство притиска на власт да евентуално у последњем тренутку дође до неког компромиса, него што је то најава неке осмишљене или радикалне акције", наводи Вукадиновић у изјави за РТ Балкан.

Наш саговорник подсећа на бојкот парламентарних избора 2020. године који је спровела тадашња опозиција окупљена у групу називом Савез за Србију, а који је био, како каже, доста пасиван.

"Тадашњи симпатизери опозиције замерали су то страначким лидерима. Зато су ове нове изјаве о акцији, а не бојкоту не само врста притиска на власт, већ и обећање својим гласачима да ће овога пута бити другачије", оцењује Вукадиновић.

Чини ми се да је дискутабилно да ли је овај део опозиције унутар себе јединствен око идеје да се не иде на изборе, каже аналитичар Дејан Вук Станковић за РТ Балкан.

Подсећа да је овај део опозиције пробао са демонстрацијама, али се то очигледно није примило у народу, а нису успеле ни провокације блокадом улица и инцидентима са полицијом како би се опозиција представила као жртва.

"Не знам шта би могли да ураде што већ нису урадили. Можда би могли да пробају са блокадама на улици и блокадом институција, покушајем да омасове своје политички радикалне захтеве. Али пре или касније морате да седнете и преговарате, нема тог политичког преврата који ће се десити у Србији сад и одмах по моделу по којем се десила октобарска револуција", каже Станковић.

Оцењује да је опозиција олако напустила преговоре, те да је грешка бојкотовати изборе јер сматра да ће им се обити о главу.

"Већ сад видимо да је покрет Бранимира Несторовића спреман да иде на изборе, вероватно ће и дериват тог јединственог покрета такође изаћи на изборе. Појавиће се нека странка сличне европске агенде као што је Ђиласова, Лутовчева или Поношева, увек су ту вечити Чедомир Јовановић и Ненад Чанак. Са друге стране имате власт која збија редове и форсира десничарску реторику у овим околностима угрожености државе и народа", наводи Станковић.

Указује на то да ће београдски избори бити одржани кад и избори у ЕУ, у тренутку док трају унутрашње тензије у европским земљама где владају социјална незадовољства, када траје сукоб у Украјини и Гази, те да у таквим околностима нико неће желети да се бави Србијом.

"Не треба да имају илузије да ће се америчка администрација у изборној години бавити Србијом, за њих је та ствар завршена 1999. Традиционално, Русија и Кина демократију схватају као унутрашњу ствар неке земље. Не знам на која врата опозиција може да куца у међународној заједници", сматра Станковић.

Како оцењује, биће одржани протести са "пуно једа, жучи и беса".

"Али ће то бити лајање на звезде. Ако се не појаве Ђилас и Милош Јовановић на изборима за скупштину града, нико за тим неће патити", оцењује Станковић.

image
VV inauguration
banner