Србија и Балкан

Београдски и локални избори расписани за 2. јун

Одлука о расписивању избора потписана у Дому Народне Скупштине

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић расписала је изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Србији за 2. јун. Након што је Народна скупштина Републике Србије двотрећинском већином усвојила измене и допуне закона о локалним изборима, као резултат успешног дијалога парламентарних странака, стекли су се услови за расписивање избора у 66 јединица локалне самоуправе.

"Избори у овим локалним самоуправама одржаће се на исти дан када и избори за одборнике у Скупштини града Београда, односно 2. јуна. Радујемо се што смо из парламента послали снажну поруку свим нашим грађанима, да смо као њихови изабрани представници кадри и способни да разговарамо и постигне договор, упркос свим нашим разликама. Сматрам да је овакав договор победа свих одговорних људи", изјавила је Брнабић.

Она је искористила прилику да још једном позовем све политичке актере да воде рачуна о томе да политика не треба и не сме да буде средство које раздваја људе.

"Наша је заједничка обавеза да се наш политички систем развија у демократском правцу, који промовише дијалог, узајамно поштовање и већи степен разумевања. Као председница Скупштине, наставићу да инсистирам да ово највише представничко тело свих грађана Србије, поштује и промовише управо такве вредности.  Желим свима успешне изборе", поручила је Брнабић.

Локални избори биће одржани у оним општинама у којима нису одржани у децембру.

Посланици Скупштине Србије усвојили су 23. априла измене и допуне закона о локалним изборима којима су померени рокови за расписивање избора, што је био један од захтева опозиције у дијалогу о побољшању изборних услова који је вођен од 1. априла на иницијативу Ане Брнабић.

На овај начин створени су услови да се споје београдски и локални избори и да буду одржани 2. јуна.

Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић расписао је за 2. јун изборе за одборнике у 17 градских општина.

"Од данас почињу да теку рокови за вршење изборних радњи", рекао је Шапић, саопштио је Беоинфо.

Он је пожелео срећу свим учесницима избора и грађанима који, како је навео, поред представника у скупштинама градских општина, бирају и своје представнике за Скупштину Града Београда.

Привремени орган Града Београда је на данашњој, осмој седници, у складу са Законом о локалним изборима, донео Одлуку о расписивању избора за одборнике скупштина градских општина Града Београда.

image
VV inauguration
banner