Србија и Балкан

Како се поделила прозападна опозиција: Ко неће с ким на изборе?

Можда прозападна опозиција не зна шта хоће, али сада већ знамо ко с ким из "Србије против насиља" дефинитивно неће
Како се поделила прозападна опозиција: Ко неће с ким на изборе?© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Изборна трка само што није почела, а "такмичари" из прозападне коалиције "Србија против насиља" и даље се комешају испред стартне позиције, ни сами не знајући да ли ће се укључити у надметање чија су главна награда мандати у Скупштини града. 

"Србија против насиља" распала се на две групе – оне који кажу "Бирам борбу" и оне друге који сматрају да је најбоље решење бојкот београдских избора заказаних за други јун.  

Зелено-леви фронт  (Радомир Лазовић), Народни покрет Србије (Мирослав Алексић), Еколошки устанак (Александар Јовановић Ћута), Демократска странка (Зоран Лутовац), Покрет слободних грађана (Павле Грбовић) и Ново лице Србије (Милош Парандиловић) на конференцији за новинаре представили су даљи план изласка на београдске и локалне изборе излазећи пред јавност са великим транспарентом "Бирам борбу!" и обећали да ниједан град, општину или месну заједницу неће предати СНС-у.

Неће, заветују се, рећи ниједну лошу реч о својим колегама који су одлучили да бојкотују изборе.

А у табору оних који су решили да ову изборну трку "прескоче" јесу Драган Ђилас (Странка слободе и правде) и Здравко Понош (Србија Центар). Што се тиче последње странке дојучерашње коалиције – Заједно – они више нису заједно.

Будући да се њихова партија одлучила да бојкотује изборе, читав београдски одбор ове странке, на челу са Ђорђем Микетићем решио је да колективно иступи из странке.

Питање је да ли ће и Поношу партијске колеге остати на броју, будући да је он, гостујући у "Утиску недеље" отворено рекао, да иако је партија одлучила да бојкотује београдске изборе, да је другачија ситуација када су у питању остали локални избори.

"Препустили смо нашим месним одборима да раде оно што је најбоље за њих, наш одбор у Новом Саду ће имати слободу избора и тако треба да буде свуда", рекао је Понош.

Што се тиче Микетића и остале одбегле дружине из странке Заједно, остаје да се види да ли ће се они прикључити колегама из дојучерашње заједничке коалиције и сада заједно са њима изаћи на изборе, или ће изборну трку трчати самостално.

Остаје НАДА

"Србија против насиља" више нема шест партија у свом саставу, а идеја да се све може "Заједно", очигледно је почела да бледи. Док се његове дојучерашње колеге заклињу да неће причати ништа лоше о бившим савезницима, Драгану Ђиласу прилично је тешко пао овај раскид. Он је тако окривио Зелено-леви фронт да је дан раније одлучио да ће изаћи на београдске изборе, чак и ако они буду само београдски, односно ако не буде спајања са локалним изборима.

Сваки растанак тешко пада, али утеха за "Србију против насиља" сада може да буде то што им, осим СРЦА, остаје и НАДА.

Ова прозападна коалиција је непосредно пред доношење одлуке о изборима и  расцеп, потписала "Договор за поштене изборе", са Прогласом и коалицијом НАДА (ПОКС и Нови ДСС), а нови савезници апсолутно подржавају идеју о бојкоту. Јер, како је то рекла и сама Мариника Тепић "обавезали смо се да на изборе нећемо изаћи док се изборни услови не испуне".

Градски одбор Новог ДСС-а једногласно је одлучио да не учествује на београдским изборима 2. јуна јер "нема елементарних услова за њихово фер и поштено одржавање".

"Нови ДСС неће учествовати на такозваним изборима које је расписала председница Скупштине Ана Брнабић, ни на градским ни на општинским изборима у Београду јер не постоје основни услови за њихово фер и поштено одржавање", саопштили су, додајући да би "свако учешће на такозваним изборима значило давање легитимитета владајућем режиму и недемократским принципима".

Предраг Марсенић из Новог ДСС-а поручио је да "што се тиче локалних избора у Србији, ако неко мисли да је у стању, нећемо му забранити".

Остаје да се види шта ће се десити до финиша изборне трке, али с обзиром на темпо којим се за само неколико дана "уситнила" некада највећа опозициона коалиција "Србија против насиља", али и на чињеницу да је до избора остало више од месец дана, сигурно је да је пред нама турбулентна изборна кампања. Видећемо ко ће с ким истрчати ову трку до краја, као и да ли ће на стази бити саплитања и подметања међу бившим играчима истог тима.

image
VV inauguration
banner