Србија и Балкан

Мандић: Гласањем за резолуцију о Сребреници Црна Гора би окривила цео српски народ

Истински сматрам да Спајић не мисли да су Срби геноцидан народ, јер не видим зашто би потписивао коалициони споразум о сарадњи са представницима наводно 'геноцидног народа'", истакао је председник црногорског парламента
Мандић: Гласањем за резолуцију о Сребреници Црна Гора би окривила цео српски народ© R.R./ATAImages

Гласањем за резолуцију Уједињених нација о Сребреници Црна Гора би окривила цели српски народ, изјавио је председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић.

Мандић је на друштвеној мрежи Икс навео да није чуо да је црногорски премијер Милојко Спајић саопштио да ће Црна Гора подржати Резолуцију УН о Сребреници.

"Истина је да је то саопштио његов саговорник из Берлина, али оно што мене и целу јавност Црне Горе интересује јесте шта о томе мисли премијер Спајић. Знам да му није лако. Велике силе притискају мале земље, а оне по неписаним правилима геополитике морају да 'слушају'. Нажалост, то је данашњи 'праведни' међународни поредак, објавио је Мандић.

Додао је да се "премијер не суочава само са притиском споља, већ и изнутра".

"Чак смо имали и реакцију председника Црне Горе Јакова Милатовића који констатује да Црна Гора 'има своје ставове' о овом питању, претпостављам, да жели да подсети на раније усвојену Декларацију у Скупштини Црне Горе. Од тада па до избора председника Црне Горе много тога се десило, а не сме се заборавити да је да је српски народ одлучио управо те изборе", поручио је Мандић.

Како је рекао, очекује да Спајић пажљиво процени ситуацију и да води рачуна о виталним интересима Црне Горе и народа који живе у њој.

"Црна Гора да није имала поштовање, традицију, свој понос и достојанство, данас не би ни постојала. Гласањем за резолуцију, Црна Гора би окривила цели српски народ", написао је Мандић.

Охрабрује га, како је казао, то да је посланички клуб ПЕС-а већ саопштио да не прихватају да читав један народ буде окривљен за геноцид, као и да су највећи светски и јеврејски ауторитети по питању геноцида утврдили да се злочин у Сребреници не може третирати на тај начин.

"Не верујем да премијер Спајић може да прихвати да је сав српски народ геноцидан јер би то значило пресуду и свим Србима у Црној Гори. Пресудити великом делу свог народа било би не само неприхватљиво, већ и морално неодрживо. Истински сматрам да Спајић не мисли да су Срби геноцидан народ, јер не видим зашто би потписивао коалициони споразум о сарадњи са представницима наводно 'геноцидног народа'", навео је Мандић.

Најавио је да ће по Спајићевом повратку из Берлина хитно иницирати разговоре са њим, али и са целом парламентарном већином како би постигли договор који ће бити прихватљив за све.

"Морамо да гледамо у будућност, а не константно отварамо ране из прошлости", оценио је Мандић.

image