Србија и Балкан

Петковић одговара Дори Бакојани: Срам вас било!

Бакојанијева ни реч није рекла у извештају о томе да Приштина 10 месеци зауставља српску робу, укида динар и забрањује плате и пензије Србима, да спроводи етничко чишћење Срба, преорава српска гробља и отима српску имовину, истакао је директор Канцеларије за КиМ
Петковић одговара Дори Бакојани: Срам вас било!© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Коментаришући изјаве известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) за пријем тзв. Косова Доре Бакојани, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић навео је да се не зна шта је горе – да ли њен извештај о "Косову" за Савет Европе или све што говори у одбрану лажне државе, посебно изјава да ни од једног кандидата за потенцијално чланство у СЕ није тражено да предузме толико реформи као што је случај с "Косовом".

"Срам вас било, Дора Бакојани. Не зна се шта је горе, да ли ваш скарадни извештај или све што кажете у одбрану тзв. Косова! Помињете наводне бројне реформе које су стављене тзв. Косову за чланство у СЕ, а реч нисте рекли да Приштина 11 год није формирала ЗСО, да хапси и пребија Србе", навео је Петковић на Иксу.

Додао је да Бакојанијева ни реч није рекла у извештају о томе да Приштина 10 месеци зауставља српску робу, укида динар и забрањује плате и пензије Србима, да спроводи етничко чишћење Срба, врши институционално насиље, да намеће лажне градоначелнике на северу, преорава српска гробља и отима српску имовину.

"Тога нема у вашем срамном извештају", нагласио је Петковић.

Ђурић: Бакојанијева предузела још један срамотан корак

На изјаве Доре Бакојани реаговао је и амбасадор Србије у САД и будући министар спољних послова Марко Ђурић, нагласивши да је Гркиња предузела још један срамни корак "у покушају да пред грчким и српским народом и широм европском јавношћу дрско прикрије инкриминишуће чињенице о еклатантним прекршајима режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија".

"Преступи за које се прави да не види, упркос њених 300 посета региону, не укључују само формалне обавезе које проистичу из Бриселског споразума и Охридских преговора, већ, што је још важније, основна људска, политичка и економска права Срба на тзв. Косову", написао је Ђурић на Иксу.

Навео је да би волео да зна који су тачно они критеријуми на основу којих "она сада подржава чланство Куртијеве етнонационалистичке владе у Савету Европе".

"Да ли је то 11-месечна потпуна забрана уласка српске робе на Косово? Да ли је то незаконита забрана коришћења српског динара, што доводи до тога да болнице у срединама са српском већином немају лекове и санитет, а доктори, медицинске сестре и мајке не примају плате, негу деце или пензије? Да ли су ти критеријуми можда вансудска хапшења (која су више пута јавно помињали Жозеп Борељ и други званичници ЕУ и САД), или је у питању брутално угњетавање којем су косовски Срби свакодневно изложени?", додао је Ђурић.

Такође, рекао је да је подршка чланству Куртијеве владе у СЕ "срамна мрља која се не може оправдати".

"Она за коју сам дубоко уверен да није у интересу ни грчког, ни српског народа", закључио је Ђурић.

image