Србија и Балкан

Анализа "Франкфутер алгемајне цајтунга": Немачка и Француска одлажу пријем "Косова" у СЕ

У Берлину и Паризу, али и у другим престоницама, постоје кругови који намеравају да игноришу гласање својих парламентараца у Парламентарној скупштини Савета Европе и уместо тога одложе захтев за чланство тзв. Косова
Анализа "Франкфутер алгемајне цајтунга": Немачка и Француска одлажу пријем "Косова" у СЕ© Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Поједини политички кругови у Немачкој и Француској намеравају да одложе гласање о пријему тзв. Косова у Савет Европе, сматра новинар немачког "Франкфутер алгемајне цајтунга" Михаел Мартенс.

"У Европи се тренутно води борба око тога да ли најмлађој европској 'држави' (Косово, самопроглашено 2008. године) треба дозволити да се придружи најстаријем клубу европских демократија (Савет Европе, основан 1949. године). То је такође борба за европски кредибилитет", написао је Мартенс на друштвеној мрежи "Икс".

Истиче да иако Француска и Немачка не одлучују саме по том питању, оне играју централну улогу у одлучивању.

"Због тога је председник Србије Александар Вучић недавно посетио Париз и агитовао против чланства 'Косова'. Приштински премијер Аљбин Курти је прошле недеље био у Берлину да води кампању за пријем 'Косова' у СЕ. Фокусирао се на разговоре са политичарима из СПД-а, странке канцелара Олафа Шолца, а састао се и са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок", навео је новинар.

Он наглашава да би полазна позиција заправо требало да буде више него јасна, јер је велика већина (више од 80 одсто) посланика у Парламентарној скупштини Савета Европе недавно гласала за пријем "Косова" у чланство.

"Парламентарна скупштина није поступила из хира, већ након пажљивог прегледа од стране више надлежних органа, специјалног известиоца, грчке конзервативке Доре Бакојани, и посебно ангажованих правника. Процес је трајао много месеци. На крају тог процеса, 131 посланик је гласао за и само 29 против чланства 'Косова'. Али посланици овде немају коначну реч. Ово припада министрима спољних послова земаља чланица СЕ, који ће се састати у мају", наводи Мартенс.

Даље пише да, међутим, у Берлину и Паризу (али и у другим престоницама) изгледа да постоје кругови који намеравају да игноришу гласање својих парламентараца и уместо тога одложе гласање о захтеву за чланство 'Косова', игноришући критеријуме.

"Ови кругови кажу да пре него што се може гласати о молби Приштине, 'Косово' мора да дозволи оснивање Заједнице српских општина (ЗСО) како би се обезбедила права српске мањине. Чини се да ова линија размишљања постоји и у немачкој канцеларији. Али када се боље погледа, овај захтев не значи ништа друго до давање права вета Србији на пријем 'Косова', иако такав вето није предвиђен статутом СЕ. Хајде да погледамо шта је истина: Београд и Приштина су се још 2013. године, у споразуму који је посредовала ЕУ у Бриселу, сложили да на 'Косову' мора постојати ЗСО", подсетио је немачки новинар.

image