Србија и Балкан

Дачић: По питању резолуције о Сребреници прекршена три принципа

Последице ће бити тотално расуло у међународном правном поретку, упозорава министар унутрашњих послова
Дачић: По питању резолуције о Сребреници прекршена три принципа© TANJUG/ Vlada Republike Srbije/ Đorđe Krstić/ bg

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да су по питању предлога резолуције о Сребреници УН прекршена три принципа – није консултован српски члан Председништва БиХ, прескочен је Савет Безбедности Уједињених нација (СБ УН), као и да су до сада одлуке о таквим питањима увек доношене консензусом кога тренутно у УН нема.

"Таква одлука доводи до тога да ће свака земља моћи да појединачно износи неке своје проблеме, своје геноциде, под знацима навода и да ћемо имати тотално расуло у међународном правном поретку", рекао је Дачић за ТВ Прва.

По питању пријема тзв. Косова у Савет Европе (СЕ), Дачић изражава бојазан да ће међународна заједница смислити неко компромисно решења, како би Приштина на крају ипак била примљена у ту европску организацију иако није формирала Заједницу српских општина (ЗСО) и додаје да тренутно међународна заједница врши притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија по том питању.

"Постоји један притисак на Куртија, да направи, како они то кажу сликовито користећи термин који ништа не значи, 'неповратни корак ка формирању ЗСО'. А шта би био неповратни корак? Е, то је сада питање за милион долара", рекао је Дачић.

Дачић је додао да би, како би испунила тај захтев, Приштина могла да упути статут ЗСО тзв. косовском уставном суду.

"Ја не знам и шта је у томе велики корак јер уставни суд може да каже кад све прође да то не прихвата. Значи овде нема гаранције да ће неко да каже 'у реду, прихватили смо статут па идемо даље'", рекао је Дачић.

Дачић подсећа да је потребан глас 31 европске државе како би Приштина постала чланица СЕ, да тренутно имају "тесну већину" и да у случају да уколико Италија, Француска и Немачка буду имали неке резерве уочи гласања тзв. Косово не би имало никакве шансе.

Када је у питању његов наследник на месту министра спољних послова Марко Ђурић, Дачић каже да са њим сарађује дуже од десет година, да га познаје добро и да је сигуран да ће бити успешан на тој позицији.

Говорећи о ресору Министарства унутрашњих послова који ће водити у наредном периоду Дачић истиче, да разуме добро тај сектор јер потиче из полицијске породице.

image