Србија и Балкан

Петковић: Бриселски споразум није шведски сто са кога Kурти може да узме шта му одговара

Директор канцеларије за КиМ оценио је да се високо на листи приоритета Аљбина Куртија налази "малтретирање и обесправљивање Срба, укидање њихових основних људских и грађанских права, као и брутално кршење свих споразума и договора постигнутих у Бриселу"
Петковић: Бриселски споразум није шведски сто са кога Kурти може да узме шта му одговара© Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић/бг

Читавом свету је кристално јасно да уместо разговора за решавање свих отворених питања између Београда и Приштине Аљбин Kурти жели сукобе и немире, јер то је његова једина политика, изјавио је директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Једино где је Аљбин Kурти у праву то је када каже да дијалог није његов ни први, ни други приоритет, јер је њему приоритет изазивање тензија, криза и ексалација ситуације, не само на северу Kосова и Метохије, већ и на подручју читавог Западног Балкана", одговорио је Петковић на изјаве премијера привремених приштинских институција.

Директор канцеларије за КиМ оценио је да се високо на листи приоритета Аљбина Куртија налази "малтретирање и обесправљивање Срба, укидање њихових основних људских и грађанских права, као и брутално кршење свих споразума и договора постигнутих у Бриселу".

"У то свакако спада и одбијање да после десет година формира Заједницу српских општина којом се гарантују колективна права Срба на Kосову и Метохији, док истовремено посвећено крши све остале договоре постигнуте под покровитељством Европске уније", додао је Петковић.

Истиче да Бриселски споразум "није шведски сто са кога Kурти може да узме шта му одговара, већ је неопходно да поштују потписане споразуме, а сам темељ Бриселског споразума је управо Заједница српских општина".

Петковић је истакао да су данас сви могли да виде право лице Аљбина Куртија и његове милитантне намере када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Сви у косовском парламенту чули су да Курти није заинтересован за формирање ЗСО, да је никада неће формирати и да га то питање никада није занимало", истакао је директор Канцеларије за КиМ, додавши да су Срби били у праву када су напустили приштинске институције, инсистирајући на формирању ЗСО.

Подсетио је да се Приштина на то обавезала и током последње рунде преговора у Бриселу, прихватајући да сви претходни споразуми морају да буду имплементирани.

"Србија је доказалала да Београд не жели никога да напада, већ је конструктиван фактор који жели мир и стабилност, а кризу ствара једино Курти", закључио је Петковић.

image