Србија и Балкан

Је л' то "Косово" проглашено за државу? Дачић жестоко критиковао ФИФА

Српски шеф дипломатије поручио да је понашање ФИФА лицемерно јер Уједињене нације нису признале "Косово"
Је л' то "Косово" проглашено за државу? Дачић жестоко критиковао ФИФАNone © FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић огласио се поводом пријаве тзв. ФС Косова да се казни фудбалска репрезентација Србије због заставе "Нема предаје", која је висила у свлачионици "орлова" пред меч с Бразилом на Светском првенству у Катару.

Дачић је поручио ФИФА да је то лицемерно јер Уједињене нације нису признале "Косово", као и да су у питању двоструки аршини.

"Ми не можемо ту сада као држава да реагујемо, зато што су то спортске организације. Али, то показује како је велико лицемерје. Је л' замислите сада да је Украјина ту? И да она каже, Крим је Украјина, нема предаје. Је л' би неко избацио Украјину, јел би неко казнио Украјину? Како их није срамота?!", рекао је Дачић за ТВ Прва.

"Чекај, јел они стварно мисле да смо ми сви глупи и да ми сви не разумемо о чему је реч. Не говорим ја сада о ФИФА. То се 'Косово' жалило, вероватно ту постоје неке процедуре и не знам каква казна може да буде. Новчана, вероватно. То је лицемерно. Је л' 'Косово' проглашено за државу? То што је примљено у ФИФА не значи ништа. Тамо има и чланица регионалног карактера. Овде Уједињене нације нису признале 'Косово'. Та застава говори о фудбалу да нема предаје, ја сам је тако разумео“, рекао је Ивица Дачић.

Светска кућа фудбала покренула је дисциплински поступак против Фудбалског савеза Србије, због заставе са мапом Косова и Метохије са натписом "Нема предаје" на коју се жалио приштински министар спорта Хајрулах Чеку који је навео да је Светско првенство искоришћено да се промовишу "ксенофобне, геноцидне и поруке мржње према 'Kосову'".

ФИФА се позвала на део свог дисциплинског кодекса који покрива недолично понашање, укључујући и "увредљиве гестове, знакове или језик" и промовисање ствари које немају везе са спортом.

image
VV inauguration
banner