Србија и Балкан

Више се не тражи формирање ЗСО: Слањем нацрта Курти може да добије чланство у Савету Европе

Из француског представништва у Приштини истичу да би слање нацрта ЗСО уставном суду био "снажан сигнал посвећености 'Косова' да иде напред и да показује посвећеност правима мањина, која су један од стубова Савета Европе", називајући Србе мањином у сопственој држави
Више се не тражи формирање ЗСО: Слањем нацрта Курти може да добије чланство у Савету ЕвропеGetty © Andreas Gora - Pool

Слање нацрта статута Заједнице српских општина на оцену уставном суду тзв. Косова обезбедило би подршку Приштини за пријем у Савет Европе, саопштило је дипломатско представништво Француске у Приштини. 

У саопштењу наводе да је нацрт статута који је предложила ЕУ најбоља основа која се нуди за оснивање ЗСО, преноси "Коха".

"Слање нацрта статута Заједнице на оцену Уставном суду помиње се као један од јасних корака које Косово мора да предузме како би обезбедило подршку у Савету Европе, али је премијер Курти изјавио да Косово није прихватило тај план. Слање нацрта статута на оцену Уставном суду био би корак да се обезбеди подршка чланству Косова у Савету Европе", наводи се у одговору представништва.

Поручују да статут ЕУ за ЗСО има пуну подршку земаља које подржавају дијалог уз посредовање ЕУ.

"Тај документ нуди до сада најбољу и једину основу за стварање Заједнице општина са српском већином", саопштено хе.

На питање да прокоментаришу то што Приштина не прихвата нацрт ЗСО одвојено од споразума од фебруара прошле године и Анекса из Охрида, из француског представништва истичу да би слање нацрта ЗСО Уставном суду био "снажан сигнал посвећености Косова да иде напред и да показује посвећеност правима мањина, која су један од стубова Савета Европе", називајући Србе мањином у сопственој држави.

image