Србија и Балкан

Представништво Немачке у Приштини: "Косово" мора да предузме "конкретне кораке" ако хоће у СЕ

"Косово" мора да уради велики посао, а то се још није догодило, опомињу Немци
Представништво Немачке у Приштини: "Косово" мора да предузме "конкретне кораке" ако хоће у СЕGetty © Photo by Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Представништво Немачке у Приштини поручило је да је време да влада тзв. Косова предузме "друге конкретне кораке ка стварању Заједнице општина са српском већином" не би ли убедила чланице да треба да прихвате чланство "Косова" у Савету Европе, односно обезбедила двотрећинску већину у Комитету министара, пише "Коха".

Земље Квинте, али и други, континуирано наглашавају да тзв. Косово мора да учини нешто конкретно у вези с формирањем ЗСО, а то нешто је, по мишљењу немачког представништва у Приштини, подношење предлога статута ЗСО тамошњем Уставном суду.

"Како је изасланик навео у твиту после гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе: 'Косово мора да уради велики посао.' А то се још није догодило. Сада је на премијеру Аљбину Куртију и његовој влади да другим средствима, односно предузимањем других конкретних корака ка стварању ЗСО, на шта се 'Косово' обавезало, убеде потребне државе чланице", саопштило је представништво Немачке у Приштини за "Коху".

Дакле, иако немачки став досад није био јасан, чини се да и ова држава заузима став да Курти мора да предузме конкретне кораке о питању ЗСО да би "Косово" добило чланство у СЕ.

Раније је "Албанијан пост", позивајући се на дипломатске изворе, објавио да је Француска од земаља чланица Савета Европе затражила да се одложи одлука о чланству "Косова" у тој организацији, те подсетио да Куртијева влада константно пориче везу између питања ЗСО и чланства у Савету Европе.

image