Србија и Балкан

Непријатан сусрет: Пленковић предао потписе за састав нове хрватске владе Милановићу

Након предаје потписа, Пленковић је напустио Пантовчак необративши се новинарима, а изјаву није дао ни Милановић
Непријатан  сусрет: Пленковић предао потписе за састав нове хрватске владе Милановићу© Tanjug/AP Photo

Лидер ХДЗ-а и премијер техничке Владе Хрватске Андреј Пленковић је у присуству сарадник и медија предао председнику Републике Зорану Милановићу 78 потписа за добијање мандата за формирање нове извршне власти након парламентарних избора одржаних 17. априла.

Сусрет двојице државника је трајао десетак минута. Иако најпре није било планирано, ипак је дозвољено снимање на пар секунди, али не и самог сусрета Милановића и Пленовића тако да се не зна да ли су се руковали разменили коју реч.

Након предаје потписа, Пленковић је напустио Пантовчак необративши се новинарима, а изјаву није дао ни Милановић.

Данашњи сусрет Милановића и Пленковића је трећи од априлских парламентарних избора.

Током претходна два, на дочеку вишенаменских борбених авиона "рафала", купљених од Француске и потом на обележавању годишњице "Бљеска" у Окучанима, Милановић и Пленковић нису се ни поздравили.

Годинама уназад, од избора Милановића за председника Хрватске, на политичкој сцени је тврда кохабитација, сарадње готово да уопште нема, а нетрпељивост двојице државника свеприсутна је у јавности.

Владу Хрватске формираће ХДЗ и Домовински покрет уз подршку два посланика мањинских странака и посланице Весне Вучемиловић, која је напустила Суверенисте да би дала подршку Пленковићевој влади.

Иначе, Вучемиловић је сестра оснивача Домовинског покрета, хрватског естрадног певача, Мирослава Шкоре.

У новој Влади Хрватске, за разлику од претходна два мандата, неће бити Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорада Пуповаца, што је био изричит захтев Домовинског покрета, Ивана Пенаве, градоначелника Вуковара и бившег ХДЗ-овца.

Пенава је својевремено напустио ХДЗ због нетрпељивости и неслагања са Пленковићем.

image