Србија и Балкан

"Рафали" слетели у Загреб: Одложили преговоре о формирању власти

"Рафали" су Хрватској свечано дочекани, а реч је о борбеним авионима за које је званични Загреб уговор потписао пре две године и пет месеци, вредан више од милијарду евра
"Рафали" слетели у Загреб: Одложили преговоре о формирању властиGetty © Mustafa Yalcin/Anadolu Agency

Првих шест од укупно 12 борбених авиона "рафал" стигло је у Хрватску.

"Рафали" су око поднева ушли у хрватски ваздушни простор, јавља Н1 Загреб. У Загреб су сви слетели мало пре 13 часова.

"Рафалима" су до Загреба управљали пилоти Хрватског ратног ваздухопловства који су месецима обучавани у Француској.

Због кише и лошег времена онемогућен је прелет авиона који слећу један по један због облака, радило се о радарском раздвајању, преносе хрватски медији.

Начелник Сектора за наоружање и опрему Министарства одбране Хрватске Давор Третињак је синоћ у Дневнику ХРТ-а рекао да ће лет трајати око сат и 40 минута од Бордоа до Загреба, да ће "рафали" у хрватски ваздушни простор ући изнад северног Јадрана.

Данашњи долазак шест од укупно 12 ремонтованих половних вишенаменских борбених авиона "рафала", које је Хрватска купила од Француске, накратко је у други план бацио преговоре странака о формирању нове парламентарне већине и владе. "Рафали" ће у Хрватској бити свечано дочекани, а реч о борбеним авионима за које је званични Загреб уговор потписао пре две године и пет месеци, вредан више од милијарду евра.

"'Рафал' је двомоторни авион који има напредне сензоре, напредне електронске системе. Може носити терет 9,5 тона, односно 24,5 тона. Познато вам је да је он један од ретких авиона који може сам себе да напуни у ваздуху, односно друге авионе. Има супер крстарење, може ићи брзином од 1,4 маха без додатне потрошње горива, што му повећава долет, смањује потрошњу горива", појаснио је Третињак.

Идентитет људи који су били у Француској на обуци до данас је била тајна, а на питање да ли ће она сада можда бити откривена, Третињак је одговорио да ће на дочеку бити много новинара и да ће вероватно неко од пилота дати изјаву.

Најављено је да ће свечани дочек "рафалима" бити приређен у касарни "Пуковник Марко Живковић" на загребачко Плесу, где су у комплексу укупне површине око 20.000 квадратних метара изграђене нове зграде за симулаторе и ескадрилу, хангар за одржавање, зграде за одржавање мотора, складиште резервних делова, хангар за смештај авиона. Вредност целог комплекса процењена је на око 37 милиона евра.

Долазак "рафала" биће, како преносе хрватски медији, прилика за први сусрет председника државе Зорана Милановића и премијера техничке владе Андреја Пленковића.

image
VV inauguration
banner