Србија и Балкан

Бугарски председник присуствовао маршу "Бесмртни пук" у Софији

Румен Радев је током свечаности положио венац на Споменик незнаном војнику поводом 79. годишњице победе над нацизмом у Другом светском рату
Бугарски председник присуствовао маршу "Бесмртни пук" у СофијиGetty © Sean Gallup/Getty Images

Бугарски председник Румен Радев лично је присуствовао маршу "Бесмртни пук" одржаном у Софији на Дан победе, упркос томе што општинске власти нису дозволиле одржавање ове церемоније.

"Данас је дан одавања почасти неколицини преосталих бугарских ветерана који су учествовали у Другом светском рату, хиљадама Бугара који су учествовали у том рату, хиљадама који су дали своје животе за победу над нацизмом. Захваљујући њиховој жртви, отворен је пут у данашњу мирну и уједињену Европу", рекао је Радев новинарима после марша.

Радеву, који се иначе противи наоружавању Украјине, придружила се и потпредседница Илијана Јотова. Маршу је присуствовала и амбасадорка Русије у Софији Елеонора Митрофанова, јавља "Еурактив".

Више од 200 људи учествовало је у маршу у знак сећања на победу над нацистичком Немачком и где су људи скандирали слогане подршке Русији. Учесници су због забране ходали тротоаром уместо коловозом.

Радев је током свечаности положио венац на Споменик незнаном војнику поводом 79. годишњице победе над нацизмом у Другом светском рату.

Поворка је наставила до врта у центру Софије, где се до 2023. налазио споменик црвеноармејцима који су ослободили бугарску престоницу.

Кандидати проруске странке Солидарна Бугарска, Маја Манолова, Вања Григорова и Георги Кадиев, стајали су испред ограда на коме је стајао споменик совјетској армији.

"Овде ће поново бити споменик Совјетској армији и одговараће сви они који су покушали да га оскрнаве, униште. Ми ћемо их свим легалним средствима натерати да споменик обнове, да га врате на постамент, одакле су га нелегално срушили, против воље бугарског народа", рекла је Манолова испред ограде.

Радев и Јотова су касније присуствовали церемонији подизања заставе ЕУ испред Председничке палате поводом обележавања Дана Европе.

image