Свет

Двојица фаворита на изборима у Бугарској на листи САД због корупције

Двојица утицајних носилаца листе на изборима у Бугарској, налазе се и на црној листи САД због корупције
Двојица фаворита на изборима у Бугарској на листи САД због корупцијеGetty © NurPhoto / Contributor

Политичари Васил Божков и Дељан Пеевски, носиоци листе својих странака и фаворити на предстојећим изборима у Бугарској, налазе се и на америчкој црној листи особа које крше такозвани "Магнитски закон" о корупцији.

Пеевски је на америчкој "црној листи" од 2021. године, а на ванредне изборе излази са циљем да доведе свој ДПС (Препород) на друго место и постане "реметилачки" фактор у бугарском парламенту, пише "Еурактив".

Божков је бизнисмен који је стекао огромно богатство у послу са кладионицама. Када је 2020. бугарско тужилаштво покренуло кривични поступак против њега, побегао је у Дубаи одакле се вратио у августу 2023. и одређен му је кућни притвор.

Након што је објавио да ће бити носилац листе странке ЦЕНТАР, суд у Софији га је пустио на слободу уз кауцију од 130.000 лева (65.000 евра), омогућивши тако бугарском бизнисмену, званом Лобања, да активно учествује у предизборној кампањи.

Божков, који је на црној листи САД од 2021. године, суочава се са више од 16 оптужби, груписаних у три велика кривична дела. Према бугарским тужиоцима, он је оптужен за неплаћање скоро 700 милиона лева (350 милиона евра) накнада за коцкање, незаконито поседовање антиквитета и подстицање на убиство.

Божков тврди да је жртва репресије бившег премијера Бојка Борисова и зарекао да ће се борити против  политичког статуса кво у Бугарској, тврдећи да је његова партија једина алтернатива. 

"Морамо се борити против њих. Потпуно сам озбиљан. Боримо се против Борисова и Пеевског", поручио је својим присталицама.

image