Србија и Балкан

Гренел одбацио Тепићкине тврдње о укидању суда за злочине ОВК: Жена не зна шта прича

Чињеница је да је идеја била да свака земља истражује злочине и да се бави њима интерно, а не преко међународног суда, тужно је што не верујете у суверенитет своје земље, поручио је Тепићевој некадашњи Трампов специјални изасланик
Гренел одбацио Тепићкине тврдње о укидању суда за злочине ОВК: Жена не зна шта прича© A.H./ATAImages

Након што је посланица Странке слободе и правде Мариника Тепић данас изјавила да су председник Србије Александар Вучић и бивши председници САД и тзв. Косова, Доналд Трамп и Хашим Тачи, договорили укидање суда за злочине ОВК, некадашњи Трампов специјални изасланик Ричард Гренел одбацио је такве тврдње, наводећи да Тепићева "не зна о чему прича".

Тепићева је, наиме, на седници скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, предложила да Гренел и Вучић буду позвани пред то скупштинско тело, због недавног Гренеловог интервјуа са сином некадашњег председника САД, Доналдом Трампом Млађим.

Она тврди да је Гренел у том интервјуу открио да су он, Трамп, Вучић и Тачи "раније постигли историјски договор који је подразумевао укидање суда у Хагу за злочине ОВК над српским становништвом".

Гренел ове наводе одбацује.

"Ова жена не зна о чему прича. Она уопште није била укључена. Пребрзо доноси закључке након што је одслушала један интервју", написао је Гренел на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да су потребни политичари који су озбиљнији у проналажењу чињеница, уместо да говоре пре него што сазнају.

"Чињеница је да је идеја била да свака земља истражује злочине и да се бави њима интерно - не преко међународног суда ван своје земље, већ у Србији. Тужно је што не верује у суверенитет своје земље", поручио је Гренел.

Гренел је, иначе, у интервјуу са Трампом Млађим испричао како је позвао Тачија и Вучића у Белу кућу код Доналда Трампа, како би се "постигао историјски договор" о укидању одељења хашког трибунала за злочине на КиМ.

Додао је да је ту информацију поделио са људима из Министарства правде, који су му рекли да сачека јер прво треба обавестити тадашњег специјалног тужиоца Џека Смита, а да је епилог, како је рекао, било то да је Смит у року од неколико недеља подигао оптужницу против Тачија.

image