Србија и Балкан

Одаловић: Суђење лидерима ОВК обухвата само мали део злочина над Србима и неалбанцима

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да су припадници међународних организација искрено у својим сведочењима говорили да се Тачијева герила питала за све и да су Срби практично били глинени голубови
Одаловић: Суђење лидерима ОВК обухвата само мали део злочина над Србима и неалбанцима© B.P./ATAImages

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић подсетио је да се навршила прва година суђења бившим вођама такозване Ослободилачке војске Косова Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију којима се суди у Хагу због злочина над Србима на КиМ и да, ако међународни званичници на суђењу потврде да су се они питали за све, они морају да одговарају за злочине који су се догодили.

"За претходних годину дана суђења Тачију, Сељимију, Весељију и Краснићију у Хагу Срби су са места за сведоке у Специјализованом суду у Хагу углавном говорили јавно, наводећи патње кроз које су прошли у логорима тзв. Ослободилачке војске Косова. Албанци који су сведочили без мера заштите углавном су у судници 'губили памћење', 'нису се сећали рата', говорили су да тзв. ОВК није имала команду ни организацију", рекао је Одаловић за РТС.

Припадници међународних организација, додаје, искрено су у својим сведочењима говорили да се Тачијева герила питала за све и да су Срби практично били глинени голубови.

Одаловић је рекао да јавност мора да зна да су и српска, албанска и ромска деца махом страдала од НАТО бомби, и да је "то та њихова 'колатерална штета' ".

"То се директно наслања на суђење у Хагу команди ОВК коју су Американци у једном тренутку од терористичке организације прогласили ослободилачком војском и стали иза њих и почели да их подржавају. Они су били господари живота и смрти који морају да одговарају", рекао је Одаловић.

Додаје да оптужница која је подигнута обухвата само део, а да јавност мора да зна да је на КиМ било много више злочина и жртава.

"Тужиоци су имали снаге да подигну оптужницу, имали снаге да прикупе доказе, имали снаге да изведу сведоке. Овде су обухваћена 42-43 логора, од којих два у Албанији, у којима је било преко 450 заточених од којих ми и данас неке тражимо. Имамо 78 лица које тражимо из времена НАТО агресије, а из периода после још око 420 са наше листе несталих. Албанци траже око 1.000, значи ми имамо још 1.615 лица за којима се трага, и од којих су многи директно били жртве које су третирани у овој оптужници. Тако да је ово један озбиљан тест и велики испит за та специјализована тужилаштва, та већа који се баве овим предметом", рекао је Одаловић.

То што се са сведоцима дешава је налик ономе што се дешавало на суђењу Рамушу Харадинају, рекао је Одаловић и додао да је Харадинај ослобођен не зато што није крив, већ зато што није било сведока.

"Овде су Албанци они који релативизују све, јер су у доброј мери били учесници и актери ове приче. Срби говоре отворено, јер су протерани са простора КиМ, да су и они доле питање је колико би и они, са питања безбедности и сигурности, могли о овим злочинима да говоре", наводи Одаловић.

У доброј мери, додаје, оно што стоји у оптужници је и документовано и потврђено.

"Имате 102 лица која су убијена за која се директно терете ова четири лидера ОВК. Да не би јавност помислила да су биле само 102 жртве на КиМ, преко 2.500 Срба и неалбанаца је побијено, 585 лица води се као нестало. То је продужена агонија која ће делимично добити неку сатисфакцију за породице ових лица", нагласио је Одаловић.

Објаснио је да су истражитељи међународне заједнице непосредно после 1999. године евидентирали 145 илегална затвора на КиМ, а овом оптужницом су обухваћена 42 затвора.

"Ви сте имали једно озбиљно етничко чишћење Срба и неалбанаца са простора КиМ. Не идеализујем ја да није било и са наше стране, за те злочине одговарају појединци пред нашим тужилаштвом и судовима. Ово ако се не буде завршило ја не видим ко ће се уопште бавити злочинима и утврђивањем одговорности", рекао је Одаловић.

Он сматра да је цела прича кренула од жуте куће, и да би оптужница у суштини требала да докаже оно што је у извештају који је својевремено био на Скупштини Савета Европе, који је усвојен и на основу којег је формиран суд.

"Жута кућа се до сада скоро не помиње. Не видим да је једна радња предузета да би се извршила било каква провера или претрага локације на које се указује. У оптужници имамо два логора у Албанији која су илегална затвора, али су били и логори где се обучавала тзв. Ослободилачка војска. Албанија не показује спремност да једну овако тешку тему скине као терет. Ово питање не може да остане неразјашњено, јер ће бити нешто што ће страховито оптеретити све. И нас као жртве, али и за Албанце је огроман терет да су сви одговорни за тако нешто. А за Албанију као земљу у којој се све то одигравало, и међународну заједницу која нема снаге и моћи да заврши овај посао до краја. Или неће", рекао је Одаловић.

Поменуо је и породицу Шутаковићи која је пронађена пре шест, седам година у једном бункеру у Ђаковици.

"Тамо је класичном егзекуцијом убијена читава породица. Значи отац, мајка и три малолетна српска детета. Обдукциони налаз говори да су убијени класичном егзекуцијом, буквално да им је пуцано у главу. О томе нико не прича. С друге стране, Аљбин Курти говори о епопеји, о томе да је то била чиста праведна борба, јер се вероватно боји да би оваква пресуда срушила тај мит. Јер они су све што су градили, градили на том миту о тој такозваној Ослободилачкој војсци Косова", нагласио је Одаловић.

Он је навео и да се ових дана преплићу и годишњица бомбардовања и Рамбује који се десио као припрема, јер је тамо са Хашимом Тачијем (тадашња државна секретарка САД) Мадлен Олбрајт договарала сценарио НАТО бомбардовања.

"То је нешто о чему ми морамо да причамо, надам се да ће се и у Савету безбедности о томе говорити, да ће се ова седница одржати и отворити, јер је то место где у ствари мора да се говори. Они су најодговорнији за оно што су дозволили да се деси, да НАТО агресија уопште почне, а одговорнији су после тога за оно што су радили са својим мисијама, односно непоштовањем резолуције 1244, Кумановског споразума и свих докумената после тога који су потписани, то је обавеза међународне заједнице и у доброј мери Уједињених нација", истакао је Одаловић.

image