Србија и Балкан

"Друга Србија" против Америке: Праведна Мариника Тепић и "неваспитани господин" Гренел

"Није лако увек ући у њихову главу, али, ово делује као покушај јефтиног убирања политичких поена Маринике Тепић у смислу – ево, Вучић је хтео да укине суд који би судио ОВК злочинцима", каже за РТ Балкан политички аналитичар Александар Павић
"Друга Србија" против Америке: Праведна Мариника Тепић и "неваспитани господин" ГренелGetty © Chip Somodevilla

Вербални окршај Маринике Тепић и Ричарда Гренела на "Иксу" за сада је завршен поруком Маринике Ричарду да је један – "неваспитани гсподин", на начин, прилично редак у комуникацији "друге Србије" и Сједињених Држава. Но, ако се у комуникацији "друге Србије" и бившег Трамповог чиновника, изасланика за дијалог Београда и Приштине, у игру узме и фактор звани "дубока држава", онда ствари постају мало јасније.

Једино, није баш јасно шта ће г. Тепић ако на новембарским изборима у САД којим случајем победи Трамп, а Гренел, као што се говорка, постане шеф Стејт департмента или какав други високи званичник Америке? Колико ће тада вредети фактор звани америчка "дубока држава"?

Иначе, сукоб ово двоје почео је тако што се посланица ССП-а Мариника Тепић на седници Одбора Скупштине Србије за контролу служби безбедности осврнула на недавни Гренелов интервју у коме је говорио о дијалогу Београда и Приштине.

Према речима посланице Тепић изнетим тада, Гренел је у интервјуу казао да су он, Трамп, Вучић и Тачи раније "постигли историјски договор који је подразумевао укидање суда у Хагу за злочине ОВK над српским становништвом".

"Зар не мислите да би ваљало да знамо и да Србија зна да ли је ово тачно или сада и господин Гренел шири неке лажне информације о Александру Вучићу? Да нам Гренел лепо каже да ли је тачно да је Вучић правио историјске споразуме да се укину суђења ОВK за злочине над Србима? Позовите и председника Србије – ја снимак имам, можемо да му пустимо, то је велики интервју на јавној америчкој платформи, па и за случај да избегне да дође и одговори нама, можда одговори бар новинарима", рекла је поред осталог Тепић.

Убрзо је стигао одговор Гренела на Иксу.

"Ова жена не зна о чему прича. Она уопште није била укључена. Пребрзо доноси закључке након што је послушала један интервју. Потребни су нам политичари који су озбиљнији у проналажењу чињеница него да говоре пре него што сазнају. Чињеница је да је идеја била да свака земља истражује злочине и да се њима бави интерно – не преко међународног суда ван своје земље, већ у Србији. Жалосно је што не верује у суверенитет своје земље", написао је Гренел.

Преписка је, за сада закључена оштрије него што је почела.

"Неваспитани господине Гренел, да – 'ова жена' није била укључена, као ни било који други грађанин Србије у ваше тајне договоре Вучић-Тачи. Суверенитет Србије гази Ваш Вучић, Ви му помажете и лоше се правдате, али чињеница остаје: договарали сте укидање Међународног суда за злочине ОВK!", написала је г. Тепић.

Одговор Гренела се чека.

"Нија лако увек ући у њихову главу, али, ово делује као покушај јефтиног убирања политичких поена Маринике Тепић  у смислу – ево, Вучић је хтео да укине суд који би судио ОВК злочинцима. И сад, свако ко то прочита, треба да се згрози над чињеницом да ето, Вучића не занимају злочини ОВК. То је први медијски утисак који је требало да се направи", каже за РТ Балкан, коментаришући сукоб Маринике Тепић и Ричарда Гренала, политички аналитичар Александар Павић.

Наш саговорник објашњава да је Гренел у интервјуу јасно рекао о чему се ту радило, "да национални судови преузму суђења за ратне злочине" што би, према Павићу, "била идеална ствар од самог почетка сукоба у бившој Југославији јер су се сви међународни судови показали као потпуно пристрасни на штету Срба".

"Показали су се, такође, и као политички судови али, сигурно је да то Маринику не занима пошто она чак, са друге стране, показује да апсолутно подржава политичке одлуке тих судова као што је и проглашење онога што се десило у Сребреници за геноцид", каже Павић и додаје да "што се Маринике Тепић, тиче, она идеолошки подржава те међународне судове и то, доказано, антисрпске судове".

Павић даље наводи да није баш уверен колико Мариника Тепић уопште и прати шта се дешава у међународним судовима за бившу Југославију, то да се, рецимо, некадашњи "главни тужилац Суда у Хагу Џек Смит сада вратио у Америку и учествује у прогону Трампа".

"Он је недавно раскринкан како је потурао лажне доказе против Трампа, а ми знамо да су прихватани разни сумњиви докази у поступцима против Срба у Хагу, да су одбацивани убедљиви докази који иду у прилог Срба. Довољно је само то да се види да Џек Смит нема никакав кредибилитет и да га није имао ни раније", речи су нашег саговорника.

Павић закључује да се у поступку Маринике Тепић види неколико нивоа. Први је "политикантски, где се убирају јефтини поени". Други је да "Мариника верује у те антисрпске судове и нема никаквих проблема са њиховим пресудама" и треће, "да су се особе везане за те судове, попут Џека Смита, показале као политички манипулатори које најмање занима правда".

Павић не верује да би Мариникин тон у расправи са Гренелом могао у неком тренутку да кошта Србију "зато што је он свестан идеолошких разлика које постоје у свим земљама укључујући и Америку".

"То би једино у будућности могло да штети Србији ако би се десила катастрофа па би Мариника овде постала део власти. Онда бисмо имали проблем. Било би важно да се то не деси, онда бисмо избегли ту могућност ако би Гренел стварно био именован за шефа Стејт депратмента или на неко друго високо место ако би Трамп добио на изборима. Ако Мариника остане у опозицији, то нама не би нашетило, јер је Гренелу јасно о чему се овде ради", речи су Павића.

Заштита косовских Срба или политичка борба?

Он је, како каже за РТ Балкан, уверен и да "Мариника Тепић и оно што она говори немају везе са заштитом косовских Срба, већ искључиво имају везе са политичком борбом која се овде дешава".

"Мариника Тепић је у блоку који се залаже за бојкот избора, за непризнавање избора, за мешање странаца у наш изборни процес уопште и они у тој политичкој борби не бирају средства. Чак и ако то подразумева посредно заступање позиција у које они можда и не верују. Овде је видела шансу да убере јефтине политичке поене, она сигурно није позната по одбрани интереса Срба на КиМ нити се тако профилисала последњих година", каже Павић.

"Постоје озбиљније замерке на преговоре које је Александар Вучић у то време водио са Тачијем, на првом месту о тзв. разграничењу. То је много више проблематично, с обзиром да се ради о потенцијалном кршењу Устава Србије, него што је била могућност укидања још једног пристрасног међународног, тј. западног трибунала за ратне злочине", закључује у разговору за РТ Балкан политички аналитичар Александар Павић.

image