Србија и Балкан

Врањеш: Сви знају за терористичку претњу из БиХ, Вујићев говор шамар антисрпским акцијама

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш истакао је да су бројни међународни извештаји означили БиХ као опасан извор тероризма у Европи, али ниједан од њих није саблазнио сарајевску чаршију као обраћање српског амбасадора БиХ при УН у Женеви Бојана Вујића на 55. редовној седници Савета за људска права УН
Врањеш: Сви знају за терористичку претњу из БиХ, Вујићев говор шамар антисрпским акцијамаGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш је у ауторском тексту за "Политику" је подсетио је да је у новембру 2019. године француски председник Емануел Макрон изјавио за лондонски "Економист" да је БиХ "темпирана бомба која откуцава тик уз Хрватску и која се суочава са проблемом повратка џихадиста".

"Да се оцена о БиХ као извору тероризма могла у Француској чути и раније сведочи нам прилог на државној телевизији Франс 24 из 2015. године у којем је оцењено да је 'Босна некада увозила џихадисте, а да их данас извози' реферишући се тад на велики број држављана БиХ у редовима 'Исламске државе' у Сирији", навео је Врањеш.

Он је додао да су се и у Италији, такође, могле чути сличне оцене.

"Прошле године су италијански медији објавили обавештајне информације да је на територији Балкана, укључујући и БиХ, активно двадесет терористичких ћелија. Још је 2017. године Матео Салвини, тадашњи европарламентарац, а данашњи заменик италијанске премијерке (Ђорђе) Мелони, у расправи пред Европским парламентом констатовао да је готово сваки терористички напад у Европи у протеклих неколико година имао везе са БиХ", нагласио је амбасадор Врањеш.

Том приликом, додао је он, Салвини је навео и то да је БиХ водећи европски добављач џихадиста и да БиХ поседује комплетну инфраструктуру за регрутовање, обуку, снабдевање и отпремање исламистичких екстремиста широм Европе.

Такође, подсетио је Врањеш, Салвини је нагласио да постоје докази да та екстремистичка инфраструктура има прикривену подршку исламиста из бошњачких политичких и безбедносних кругова.

"И њемачки 'Шпигл' је 2016. године написао да су радикални исламисти нашли уточиште у БиХ где регрутују борце, промовишу џихад и проповедају фундаменталистичко тумачење ислама и то одмах уз границу Европске уније. То је прошле године потврђено и у извештају Европола где се наводи да је и даље повратак страних терористичких бораца из Сирије и Ирака велики безбедносни изазов на западном Балкану, а да је БиХ у посебном ризику зато што велики број тих бораца управо потиче из ове државе", истакао је Врањеш.

И Стејт департмент и Форин офис гаје исте сумње

Он је указао и да амерички Стејт департмент саветује своје држављане уколико путују у БиХ да имају повећан опрез због могућег тероризма јер "терористичке групе и даље планирају могуће нападе у БиХ".

Према његовим речима, сличан савет даје и британски Форин офис који своје држављане опомиње да се "не могу искључити терористички напади у БиХ", док је Израел подигао ниво опасности за путовање у БиХ на трећи степен од четири са упозорењем да се избегну непотребна путовања јер у БиХ постоје терористичке ћелије које су мотивисане да нанесу штету Јеврејима.

"Говор амбасадора Вујића заснивао се управо на поменутим међународним извештајима и анализама који истичу да у БиХ постоји значајан извор терористичких претњи, али и повезаност бошњачких политичких кругова са радикалним исламистима широм света. На крају свог излагања, колега Вујић закључује да је једини начин борбе са радикалним исламистичким елементима у БиХ снажна међународна подршка уставном систему БиХ какав је успостављен у Дејтону, укључујући њену децентрализовану структуру и одредбе које осигуравају учешће Срба и Хрвата у свим политичким процесима у БиХ. На тај начин, истиче Вујић, не обезбеђује се само БиХ, него и сигурност Европе и света" навео је Врањеш.

Наравно, додао је он, све ово што је амбасадор Вујић изложио добро је познато и међународној заједници и политичком Сарајеву.

"Међутим, чињеница да се један српски амбасадор удостојио да скрене пажњу на опасности од тероризма у БиХ на тако важном форуму ујединила је бошњачку политичку и медијску сцену у намери да се по сваку цену колега Вујић казни", нагласио је Врањеш.

Он је подсетио да је Федерална управа полиције (ФУП) из Сарајева доставила Тужилаштву БиХ службену белешку и затражила сагласност да испитају амбасадора Вујића одакле му наводи о томе да је БиХ најопаснији извор тероризма у Европи.

"Тужилаштво је промптно одговорило и дало налог ФУП-у да саслуша Вујића, јер наводно федерални МУП не располаже информацијама које би могле потврдити наводе колеге Вујића. Наравно, сва ова 'монтажа' нема за циљ неку превенцију од тероризма или јачање антитерористичких мера на тлу Федерације БиХ, него напротив да амбасадору Вујићу 'напакују' кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости чија санкција је најмање три године затвора", указао је амбасадор Врањеш.

Политичка природа прогона Вујића

Он је навео да се поставља питање чему оволика строгост и експресно "паковање" колеги Вујићу и истакао да је одговор, наравно, политичке природе.

"Наиме, бошњачка политика виктимизације је један од два 'угаона камена' на којима почива бошњачка спољнополитичка стратегија. Још пре шеснаест година бивши председник СДА и покојни Сулејман Тихић изјавио је да Бошњаци морају превазићи 'пасивну позицију жртве', односно да се требају одрећи политике 'виктимизације' и самосажаљевања и окренути се ка будућности прихватајући компромис са Србима и Хрватима", истакао је Врањеш.

Он је додао да Тихићева рука помирења, ипак, није наишла на разумевање бошњачке дубоке државе, напротив - скоро три деценије од окончања рата настављена је међународна презентација Бошњака као жртава геноцида давно завршеног рата што је прерасло у најважнији бошњачки спољнополитички артефакт.

"Кад на ово додамо други 'угаони камен' - неистиниту тврдњу да Бошњаци данас чине више од 51 одсто популације БиХ, добијемо спољнополитичку стратегију на основу које би међународна заједница требало да призна Бошњацима већа политичка права, прекомпозицију БиХ у правцу националне државе Бошњака, затим 'цементирање' историјског наратива које нико не сме да пропитује, укидање Републике Српске, утапање Срба и Хрвата у статус мањина, а то све под палицом 'пријатељског' колективног Запада на челу са САД. С друге стране, подизање свести о тероризму као реалној опасности по БиХ, регију, Европу и остатак света је у ствари 'контраударац' овој спољнополитичкој стратегији и то баш у моменту када се припрема резолуција о Сребреници у УН као врхунац бошњачке политике виктимизације", појаснио је Врањеш.

Шамар бошњачкој спољнополитичкој стратегији

Због тога је, указао је амбасадор Врањеш, обраћање амбасадора Вујића толико заболело јер је озбиљан шамар оваквим једностраним акцијама усмереним против српског народа и Републике Српске.

"На њихову жалост, сав план против колеге Вујића на крају ће бити фијаско. Председништво БиХ нема механизам да га смени, ФУП није надлежна за носиоце држављанства Републике Српске, Тужилаштво му не може доказати кривично дело на бази читања међународних извештаја о тероризму у БиХ, а Суд БиХ му не може судити, јер упозоравање на опасности од тероризма на бази доказа није ширење националне, расне и верске мржње", нагласио је Врањеш.

На крају ће, констатовао је он, сарајевски медији морати да признају да је одбацивањем тужбе Суд БиХ потврдио да је амбасадор Бојан Вујић био у праву и да у БиХ постоји реална опасност од тероризма.

"То је чињеница на којој пада комплетна бошњачка спољнополитичка стратегија", закључио је амбасадор БиХ у Србији у ауторском тексту за "Политику".

image