Србија и Балкан

Додик: По сваку цену очувати мир и спречити тероризам

Председник Републике Српске поново је изразио саучешће руском председнику и народу Русије
Додик: По сваку цену очувати мир и спречити тероризам© R.Z./ATAImages

Teрористички напад у Москви  је за сваку осуду и све што се дешавана тако гнусан, злочиначки начин мора да престане и да се спречи по сваку цену, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик, додајући да сви фактори на Балкану треба да учине све да очувају мир.

"Страдање невиних и младих људи неприхватљиво је у данашњем цивилизацијском времену", истакао је Додик.

Много је, како каже, претпоставки, али не треба заборавити да има људи који су и на овим просторима раније чинили таква дела и да вероватно има оних који би тако нешто поново учинили.

Додик је ипак подвукао да верује у полицију Републике Српске и нагласио да ће бити очувана стабилност Српске где се у последње време чине озбиљни напори да се спрече или предупреде било какве сличне активности.

"Данас је свет глобално село и где год се нешто деси има неке реперкусије и на нас, али наша свест о томе да се систем одбране, који бисмо промовисали не само ослањајући се на полицију, него и на сваког грађанина Републике Српске, веома је важна у неком будућем времену". нагласио је Додик.

Председник Српске рекао је да изражава саучешће свим породицама страдалих у синоћњем терористичком нападу у Москви, као и председнику Руске Федерације Владимиру Путину и свим људима. Он је изразио уверење да ће они који су учествовали у том гнусном злочиначком чину заиста одговарати и бити кажњени ригорозним казнама.

"Имајући у виду да је толико људи страдало нема ниједног оправдања за било какав покушај и примисао тако нечега, а камоли за такво дело", нагласио је Додик.

Русија, истиче Додик, има право да брани своју слободу, независност, самосталност, а Република Српска разуме и подржава Руску Федерацију у настојањима да обезбеди сигурно и стабилно друштво и да у том погледу предузме све неопходне мере.

Додик је рекао да верује да ће руске власти учинити све да се такви догађаји више не догађају, али и да он верује да читав свет треба да крене ка деескалацији.

"Свет овакав какав је згодно је место за такве активности, али ја бих желео да се овако нешто више никада никоме не деси, поготово невиним људима који су дошли на забаву, у сваком случају били неутрални у свему, и, ето, у покушају да живе свој живот, нашли су се пред цевима тих злочинаца који су пуцали у њих тако безочно", навео је Додик за Срну.

image