Србија и Балкан

Патријарх Порфирије: Пре или касније отвориће се врата Пећке патријаршије за све

Литургијом и свечаним заседањем епископа данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак косовске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на КиМ, како би учествовали у раду Сабора у Пећкој патријаршији

Патријарх Порфирије и епископи Српске православне цркве окупили су се данас у Храму Светог Саве на Врачару, где је служењем литургије започето редовно заседање Светог архијерејског сабора СПЦ.

Литургијом и свечаним заседањем епископа данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак приштинске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на КиМ, како би учествовали у раду Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх српски Порфирије поручио је данас на отварању Сабора СПЦ, да приштинске власти нису дозволиле њему и архијерејима да се окупе у Пећкој патријаршији и поручио да ће пре или касније врата тог манастира бити отворена за све.

"Светом литургијом смо започели свети Архијерејски Сабор, требало је да то буде данас Пећкој патријаршији, али власти у Приштини нису дозовoлиле да уђемо у Пећку патријаршију", рекао је Порфирије на крају литургије.

Истакао је да је косовске власти затвориле административни прелаз Мердаре за њега и архијереје СПЦ.

"Затворили су врата, али ми знамо да као што све бива по промислу и вољи божијој и то није без некогх смисла и зато смо сигурни да ће се врата Пећке патријаршије пре или касније по промислу божијем отворити не само за нас већ и за све људе", истакао је Порфирије.

Он је нагласио да све што ради један тиче се и другога и да су се архијереји СПЦ сабрали данас у љубави, јединству и међусобном разумевању, како би чинили оно што је најбоље за народ.

"Зато су ваше молитве добродошле и неопходне и да се молите да и овај Сабор прође у миру и љубави", поручио је патријарх српски Порфирије.

Сабору присуствује око 50 епископа, а ту је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

На крају литургије архијереји су, као и увек на почетку Сабора, призвали Свети дух и одржали свечану седницу у крипти Храма Светог Саве.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Због тога ће Сабор СПЦ бити одржан у Храму Светог Саве на Врачару, где је у девет сати почела литургија.

Након литургије уследио је призив Светог духа и свечано заседање, након чега је почео и радни део Сабора у крипти Храма Светог Саве.

Владике ће се, како се очекује, бавити стањем у епархијама, црквено-просветном делатношћу и стањем у богословијама, ситуацијом на КиМ и другим актуелним питањима у Цркви.

Свеепархијски архијереји ће поднети извештај о раду.

По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од Светог архијерејског синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода.

На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност, најавила је СПЦ.

Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недељу дана.

Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и архијерејска литургија уз учешће свих архијереја српске цркве поводом обележавања троструког јубилеја посвећеног преподобном оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације односно уписа у диптихе светих Православне цркве.

image