Србија и Балкан

Приштина забранила патријарху Порфирију улазак на Косово и Метохију

Без икаквог разлога и образложења патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице
Приштина забранила патријарху Порфирију улазак на Косово и Метохију© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Приштинске власти на прелазу Мердаре данас нису дозволиле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђе на територију КиМ, како би присуствовали у уторак свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији.

Због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети са радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару, где ће у девет сати почети литургија.

Без икаквог разлога и образложења патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице.

Петковић: Куртијева забрана супротно споразумима 

"Власти у Приштини по директној наредби Аљбина Куртија забраниле су данас патријарху Српске православне цркве господину Порфирију и седморици владика који су били у његовој пратњи да уђу на простор Косова и Метохије како би сутра присуствовали заседању Светог Архијерејског Сабора СПЦ у Пећкој патријаршији и били са страдалним српским народом на Косову и Метохији, каже се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

"Патријарх српски је данас у 13.30 часова требало да пређе административни прелаз Мердаре како би се упутио у вековно седиште српских архиепископа и патријарха, али у тренутку када се он налазио надомак прелаза, из Приштине је стигла забрана у којој се наводи да поглавар СПЦ не може да уђе на простор Косова и Метохије", рекао је Петковић.

"Да подлост Куртија буде још већа, забрана је стигла 13 минута пре најављене посете, што посебно указује на намеру Аљбина Куртија да додатном малтретирању и изнуривању изложи патријарха српског да више од седам сати проведе у путу", истакао је Петковић.

Као и увек до сада, официр за везу Београда у складу са свим важећим споразумима и процедурама послао је најаву о плановима поглавара СПЦ да у Пећкој патријаршији, као што вишевековна традиција и налаже, присуствује првом дану Сабора СПЦ и буде подршка и ослонац верном српском народу који га је жељно ишчекивао, навео је Петковић.

"Међутим, једнострано и супротно свим споразумима, Курти му је ту могућност ускратио", истакао је и додао да је Порфирије, увек, у свакој прилици и на сваком месту својим порукама, благим речима и потезима позивао на мир и суживот Срба и Албанаца на простору Косова и Метохије, не делећи већ снагом свог неспорног ауторитета спајајући људе, ширећи увек и на сваком месту хришћанске поруке љубави и вере и никада се, ни на једном месту није огрешио, ни речју нити делима, о та вечита начела.

Оцењује да су то вредности и поруке које данас нико у Приштини не разуме, јер политика Аљбина Куртија којој данас и "пуне три године сведочимо јесте политика раздора, мржње, нетрпељивости и нетолеранције".

"И на овом примеру, ми данас сведочимо намери Приштине и Аљбина Куртија да са Косова и Метохије протерају све српско и избришу трагове вековног постојања српског народа и српске Цркве на овим просторима, показујући да је у Приштини жива управо она политика која је довела до тога да албански припадник тзв. Косовских безбедносних снага упуца на Бадњи дан двоје српске деце и да потом буде пуштен на слободу. Таква политика, политика мржње, верске нетолеранције, угњетавања, забрана кандидовала је такозвано Косово за чланство у Савету Европе и нека се над том чињеницом у светлу данашњих догађаја добро замисле сви они представници међународне заједнице који такву политику креирају и подржавају".

Никада угњетавање једног народа и његових верских права и слобода није донело никоме добро и док су српске светиње на Косову и Метохији места ходочашћа и самих Албанаца који у њима налазе утеху и прекопотребни мир и исцељење и где су увек дочекани отворених двери, политика која се данас креира у Приштини чини све да се те танане везе прекину, нагласио је Петар Петковић.

Поводом забране патријарху СПЦ Порфирију да уђе на КиМ, директор Канцеларије за Косово и Метохију упитао је известитељку Савета Европе за тзв. Косово Дору Бакојани да ли је то поштовање људских и верских права које је похвалила у извештају Савету Европе поводом захтева Приштине за пријем у ту организацију.

"Госпођо Бакојани, патријарху српском забрањен је одлазак у његово седиште и дом у Пећку патријаршију. Све по налогу (Аљбина) Куртија. Да ли су то та људска и верска права на КиМ која сте похвалили у извештају СЕ? Срамно", поручио је Петковић на мрежи Икс.

image