Србија и Балкан

Подсекретарка америчког Стејт департмента у посети земљама Западног Балкана

Заменица државног секретара за јавну дипломатију у америчком Стејт департменту, Лиз Ален, своју турнеју је започела у Босни и Херцеговини
Подсекретарка америчког Стејт департмента у посети земљама Западног БалканаGetty © Celal Gunes/Anadolu Agency

Заменица државног секретара за јавну дипломатију у америчком Стејт департменту, Лиз Ален, допутовала је 13. маја у Босну и Херцеговину, у склопу вишедневне посете земљама Западног Балкана.

Она се сусрела са америчким амбасадором у БиХ Мајклом Марфијем, а у склопу посете БиХ у уторак, 14. маја, планиран је одлазак у Меморијални центар у Поточарима, где ће се састати са члановима породица страдалих у масакру у Сребреници.

"Моја посета Босни и Херцеговини наглашава непоколебљиву преданост Сједињених Држава територијалном интегритету, суверенитету и мултиетничком карактеру БиХ", написала је подсекретарка Ален на друштвеној мрежи Икс.

У Босни и Херцеговини је планиран и сусрет заменице државног секретара за јавну дипломатију Стејт департмента са студентима који учествују у програму лидерства, енглеског језика и америчке демократије, како би разговарала о њиховим искуствима и будућим пројектима.

До 20. маја, осим Босне и Херцеговине, подсекретарка Аленова посетиће Србију, тзв. Косово и Северну Македонију, како би "продубила партнерство са земљама Западног Балкана и унапредила заједничке циљеве регионалне сарадње и европске интеграције", наводи се у саопштењу Стејт Департмента.

"Подсекретарка Ален ће нагласити основне демократске вредности које делимо са народом Западног Балкана и важност заједничког рада на заштити слободних и отворених друштава од злонамерног утицаја", истиче се у саопштењу.

У Београду ће се састати са председником Србије Александром Вучићем, министром спољних послова Марком Ђурићем и високим званичницима Владе Србије, те разговарати о могућностима проширења односа две земље и убрзању пута Србије ка чланству у ЕУ.

Аленова ће учествовати у панел дискусији и уручити годишње награде Независног удружења новинара Србије (НУНС) за истраживачко новинарство, док ће са председницом Народне скупштине Аном Брнабић посетити локацију будућег Америчког ресурсног центра (Амерички простор) у Ложионици, који ће "младима Србије проширити приступ америчкој уметности, култури, образовању и предузетништву".

Како би "истакла значај слободе медија у демократским друштвима", Аленова ће учествовати у панел дискусији и уручити годишње награде Независног удружења новинара Србије за истраживачко новинарство, наводе се у саопштењу.

У Приштини, на "Косову", састаће се са председницом Вјосом Османи и премијером Аљбином Куртијем како би разговарали "о подршци САД путу 'Косова' ка евроатлантским интеграцијама и партнерству са 'Косовом' у борби против страних дезинформација и злонамерног утицаја", наводи се.

Током боравка на КиМ, подсекретарка ће посетити америчке припаднике распоређене у оквиру мировне мисије Кфора у кампу Нотинг Хил, "наглашавајући посвећеност САД стабилности и безбедности у региону".

Последња станица на Западном Балкану биће Скопље. Она ће се у главном граду Северне Македоније састати са стручњацима за "страни малигни утицај", као и са локалним партнерима са којима ће разговарати о потенцијалним пројектима за развој економије и туризма.

image