Србија и Балкан

Срамно саопштење Стејт департмента: С поносом спонзоришемо резолуцију о Сребреници

У Уједињеним нацијама борави председник Србије како би дипломатском офанзивом утицао на то да се не усвоји резолуција о Сребреници
Срамно саопштење Стејт департмента: С поносом спонзоришемо резолуцију о СребренициGetty © Nathan Posner/Anadolu Agency

Сједињене Америчке Државе са поносом спонзоришу предложену резолуцију о геноциду у Сребреници које су представиле Руанда, Немачка и Босна и Херцеговина, саопштио је Стејт департмент.

"Пригодна комеморација тог злочина, као и сећање на хиљаде оних који су тада изгубили животе, у складу су са ранијим настојањима Уједињених нација да признају и обележе и друге случајеве геноцида", наведено је у одговору Стејт департмента на упит сервиса "Гласа Америке" из Сарајева.

Бранећи свој став зашто спонзоришу овакав документ, Вашингтон наводи да су Међународни кривични суд, као и Међународни суд правде у Хагу, "потврдили да је у Сребреници почињен геноцид", што није истина.

Како би оправдали свој став да стану иза овог документа, Стејт департмент наводи да су и раније подржавали резолуције о геноциду у другим ситуацијама у свету.

Иако све указује да ће усвајање оваквог документа донети нестабилности на Балкану, посебно по питању Републике Српске, у саопштењу Стејт департмента се наводи да "комеморација историјских истина и прихватање чињеница регион покреће на стази помирења".

"Имајући у виду нова негирања геноцида која су се чула у земљама Западног Балкана, Сједињене Државе верују да је важно на овај начин обележити сећање на геноцид у Сребреници", наводи се одговору Стејт департмента.

Вашингтон се и овом приликом позива на то да резолуција није усмерена ни против једне државе, нити се њоме намеће колективна одговорност некој конкретној етничкој групи, иако је сасвим јасно да је она усмерена против српског народа.

image