Србија и Балкан

Шефица Унмика: Приступ верским објектима је неопходна компонента пуног остваривања људских права

Специјална представница Каролин Зијаде је апеловала на конструктиван приступ у решавању отворених питања кроз дијалог уз посредовање ЕУ
Шефица Унмика: Приступ верским објектима је неопходна компонента пуног остваривања људских права© УНМИК

Мисија УН на Косову и Метохији (Унмик) је саопштила да пажљиво прати случај забране уласка српског патријарха Порфирија на КиМ.

"Специјална представница Каролин Зијаде помно прати ускраћивање уласка српском патријарху Порфирију на Косово како би присуствовао седници Светог синода Српске православне цркве. Док је очување слободе кретања услов, у складу са постојећим споразумима, приступ верским објектима је неопходна компонента пуног остваривања људских права, а посебно права на практиковање вере свих заједница", указује се у саопштењу Унмик објављеном на платформи Икс.

У саопштењу се додаје да је специјална представница Зијаде поново апеловала на конструктиван приступ у решавању отворених питања "кроз дијалог уз посредовање ЕУ и на давање приоритета дијалогу у односу на једнострано деловање".

Подсетимо, приштинске власти на прелазу Мердаре нису дозволиле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђе на територију КиМ, како би 14. маја присуствовали свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији.

image