Амбасадор Русије: Хистерични покушаји ревизије историје су прекорачили границе разумног

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко је рекао да Запад на све начине гура резолуцији о Сребреници, јер се она уклапа у "искривљавање" историје како би, према његовим речима, цео свет живео, не на основу међународног права, него на основу арбитрарних правила која је написала "западна мањина"

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је вечерас да запад на све начине покушава да прогура резолуцију о Сребреници. Боцан-Харченко је у Руском дому, где је председник Александар Вучић одржао говор о ревизији историјских чињеница, навео да се та резолуција о Сребреници уклапа у "искривљавање" историје како би, према његовим речима, цео свет живео, не на основу међународног права, него на основу арбитрарних правила која је написала "западна мањина".

Амбасадор Русије у Београду је захвалио Вучићу што је одлучио да говори о најважнијој теми у садашњем свету, а то је недопустива ревизија историје.

Он је оценио да постоје "хистерични покушаји ревизије који су прекорачили све границе разумног, и додао, цитирајући руског председника Владимира Путина, да се дешавају иживљавања над историјом и величање нациста.

"Ради се о делимично глобалној политици, а што се тиче Русије, то је део хибридног рата против наше земље, да се Русији нанесе стратешки пораз како би се народу одузело достојанство и како би се бацио на колена. То је удар на очување суверенитета", рекао је Боцан-Харченко.

Он је оценио да постоје покушаји да се искриви историја, не само када је реч о Првом и Другом светском рату и улози Србије и Русије, већ да се то чини и данас.