Србија и Балкан

Вучић на скупу у Руском дому: Народ који се не бори нема будућност

Председник Србије говорио је у Руском дому на тему "Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа"
Вучић на скупу у Руском дому: Народ који се не бори нема будућност© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Србије Александар Вучић говорио је у Руском дому на скупу "Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа", поводом све учесталијих ревизија историјских чињеница и поручио да народ који се не бори и не познаје своју прошлост, не може да разуме своју садашњост и додао да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста, имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.

"Онај који контролише прошлост, контролише будућност, давно је рекао Џорџ Орвел. А народ који се не бори и не познаје своју прошлост не може да разуме своју садашњост и најважније нема будућност. Управо зато траје беспоштедна и безочна борба између оних који би изменом чињеница из прошлости да промене своју политичку позицију у будућности и оних који би, са друге стране, да неокрњени сачувају чињенице и доказе о догађајима из прошлости, без обзира на снагу и моћ политичких чинилаца у садашњости и будућности", рекао је Вучић.

Додао је да присталице историјског ревизионизма то оправдавају континуираном интеракцијом између садашњости и прошлости, сталном борбом чињеницама, као и могућностима увида у државне архиве и датотеке.

"Та школа мишљења своју теоријску подлогу нашла је у учењу америчког историчара Мекфирсона. А тобож без политичке намере и циља мења чињенице и новонастале платформе користи за стварање новог политичког контекста са циљем стварања виталних стратешких и геополитичких циљева", рекао је Вучић.

Додао да је посебно интересантна чињеница да су сви велики актери савремене политике разумели значај тумачења прошлости и да лукаво, себе увек представљају као жртве туђег негационизма и ревизионизма, желећи да потврде исправност сопствене позиције.

"По правилу, из свих земаља Запада можете чути речи о Путиновом ревизионизму, његовом искривљеном тумачењу историје, док из Русије неретко слушате о дегенерацији ставова западне политичке школе и замени теза наметањем лажи уместо истине као основном принципу западног стратешког и тактичког политичког делања", рекао је Вучић.

Оценио је да је доминација западне економије и њихове глобалне меке моћи, која посебно укључује медијску сферу, довела до тога да и оно што су били историјски аксиоми, буду подвргнути преиспитивању, неретко извргнути руглу и трагичном извртању чињеница, које више нису чињенице, већ некакве бесмислене лажи из прошлости.

Антиисторијски наратив

"Неки од најопипљивијих примера покушаја конструисања антиисторијског наратива, то јест преношења одговорности за последице оружаних сукоба, којима се изнова треба враћати, јесу они који се односе на Први и Други светски рат. Један од есклатантних примера садржан је у књизи Кристофера Кларка под насловом 'Месечари', у којој аутор износи тезу да не постоји искључива кривица Немачке и Аустроугарске за избијање Првог светског рата, већ нескривено имплицира, историјски апсолутно неутемељено, одговорност Србије за избијање тог светског сукоба", рекао је он.

Додао је да се у том као и у њему сличним случајевима говори о тенденцији која се јавља код одређених историчара са намером да се Србији, али и Русији, припише искључива одговорност за избијање конкретних оружаних сукоба.

"Посебни изазови присутни су у вези са темом Другог светског рата. И све док у се у многим срединама и друштвима отворено негира геноцидни карактер, масовност, бруталност и територијална распрострањеност геноцида који је Хрватска држава починила над припадницима српског, јеврејског и ромског народа између 1941. и 1945. године, дотле се у тим срединама и друштвима још отвореније и бруталније негирају обим и карактер страдања цивила и припадника оружаних снага Совјетског савеза, односно се негира одлучујућа улога Црвене армије у коначном и потпуном слому Трећег рајха и нацистичке Немачке", рекао је Вучић.

Истакао је да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.

Вучић се потом осврнуо и на Предлог Резолуције о Сребреници:

"Очекивао сам да ће повући предлог резолуције који само што нису назвали резолуцијом против српског народа. Говорили су како кривица не може да буде колективна, а ми смо само постављали питања против кога је кривица уперена", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да следи најтежих седам дана од када је премијер или председник.

"Бићу потпуно посвећен борби, од недеље увече па до четвртка провешћу у Њујорку где ћу се борити за истину, знајући да немао никакву шансу да победимо, знајући колико је моћна машинерија Запада, колико су богати силни, моћни и бахати. Али немамо избора, сатерали су нас у ћошак, а када вас сатерају онда не бринете да ли можете да изађете, јер из ћошка излаза нема, већ се концентришете на оно што братите. А оно што бранимо и оно што им нећемо дати да нам узму то је част, Република Српска и Србија", рекао је Вучић и поручио:

"Борићемо се за Србију и борићемо се и снажније и јаче него што су очекивали, и кад усвоје ту резолуцију, борићемо се још снажније и никада нећемо погнути главу онима који би најстрадалнији народ на Балкану да прогласе геноцидним. Сачуваћемо Србију и Српску. Нека живи Србија".

Србија захвална Русији која брани историјску науку од ревизиониста

Вучић рекао је да је Србија дубоко захвална Руској Федерацији која, како је истакао, на највишем дипломатском нивоу у Савету безбедности Уједињених нација брани историјску науку од насртаја ревизиониста.

"Од оних који желе да црно буде бело, да смрт буде живот и да џелати буду жртве, па да сви ми прихватимо такво размишљање и да нестанемо. Очито је драги пријатељи да се налазимо у самом средишту својеврсне битке, која има за циљ конструисање и намештање жељеног историјског наратива у вези са посебно значајним односно изузетно драматичним и трагичним догађајима из периода 20. века", рекао је он.

Навео да је Француски институт за истраживање јавног мњења у размаку од 70 година спровео анкету са питањем, која је нација пресудно допринела крају нацизма, и да је пре 70 година одговор био Русија, а данас је одговор Америка.

"Француски аутор пита, верујете ли да су управо САД највише донели поразу нациста, и одмах даје одговор на своје питање и каже размислите поново, да ваши деда и прадеда сигурно нису мислили као ви - а деда и прадеда су били савременици тог догађаја, а не жртве индоктринације холивудским филмовима. Маршал Жукова (Георгиј) је рекао 'ми смо ослободили Европу од фашизма, али нам они то никада неће опростити, напротив, данас неки као да замерају Црвеној армији, нашим борцима победу над фашизмом'", навео је председник.

"За мене и моје потомке 9. мај ће увек бити Дан победе, који ћемо славити", поручио је Вучић окупљенима на руском језику у пуној сали Руског дома.

Додао је да су Срби, свесни историјске фактографије и прича својих очева, јасно опредељени за поштовање истине.

"Студија Руске академије наука 1993. године процењује Совјетске ратне губитке на 26,6 милиона, војне евиденције су знатно прецизније и наводе 8.668.400 жртава припадника Црвене армије. Руски научници још увек се споре око тачке броја цивилних жртава које се срећу у Другом светском рату, иако тај број није мањи од 17,9 милиона људи. Победа код Стаљинграда однела је преко милион руских војника и цивила", навео је Вучић.

Говорећи о нашим просторима, како је рекао председник, у октобру 1944. године у садејству наших родољуба и Црвене армије током београдске стратешке офанзивне операције, ослобођен је наш главни град, а потом и цела држава.

"Са војно-стартешког становишта, Србија представља кључну област, јер кроз Дунавску, Моравску и Ибарску долину пролазе најважније саобраћајнице", рекао је председник.

Србија, додао је има одлучност да негује неселективну културу сећања, и навео да су Срби одувек били слободарски народ.

Почетак обраћања председник Србије Александар Вучић је посветио пуцњави у којој је рањен словачки премијер Роберт Фицо.

Замолио је патријарха да, заједно са свим архијерејима СПЦ, се сви заједно молимо за здравље и опоравак "нашег брата и пријатеља" Роберта Фица и да му Бог подари дуг живот после мучког напада.

Реч је о једном од малобројних слободарских лидера у Европи, који је увек имао огромну снагу , рекао је Вучић.

Додао је да је Фицо и данас непоколебљиви пријатељ Србије и да верује да ће то задуго остати.

"Он и Словачка су у нашим срцима. Увек су били на страни Србије и то им никада нећемо заборавити", рекао је Вучић.

Боцан-Харченко: Иживљавање над историјом део хибридног рата

На скупу се обратио и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко који је поручио да се данас спроводи иживљавање над историјом (цитат руског председника Владимира Путина), те додао да се величају нацисти попут бандероваца и усташа.

"То је део хибридног рата против наше земље како би се Русији нанео стратешки пораз", рекао је Боцан-Харченко.

Он је додао да Запад покушава да прогура резолуцију о Сребреници, што се потпуно уклапа у ревизију историје.

Присутни су и српски патријарх Порфирије, потпредседник владе Александар Вулин, министар културе Никола Селаковић, министар без портфеља Ненад Поповић, министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић и министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић.

image