Нова одлука Управе царина: Теретњаци који превозе воће поново имају приоритет на царини

Добро је да је превозницима воћа враћен приоритет при преласку границе, камо среће да није укидана јер је та одлука директно угрожавала произвођаче, каже професор Зоран Кесеровић

Управа царина Србије је одлучила да теретњаци који превозе лако кварљиву робу, између осталих, и хладњаче с воћем, поново могу да прелазе границу као приоритет. 

"Након разматрања и усаглашавања ставова са пословном заједницом, донета је одлуку да се 15. маја од 00.00 часова поново омогући приоритетни прелазак границе за теретна моторна возила који превозе свеже и расхлађено воће, поврће, месо, печурке и цвеће," саопштила је Управа Царина. 

Подсећамо, актом Управе царине из јула 2020. године, приоритетан прелазак на граничним прелазима Батровци, Хоргош и Ватин имали су теретњаци и хладњаче које превозе ову врсту осетљиве робе.

Међутим, Управа царина је ту меру недавно ставила ван снаге због тврдњи дела превозника да њихове колеге које возе хладњаче злоупотребљавају повлашћени статус за прелазак границе и да се ван сезоне свежег воћа и поврћа у хладњачама превози разна друга роба уз коришћење повлашћеног статуса, па се обилази колона иако за то нема основа.

Ова одлука је изазвала негодовање стручне јавности и привредника, а нарочито је затекла произвођаче јагода пред саму бербу.

Како се ближила сезона извоза најпрофитабилнијег воћа, од кога воћари остварују велике приходе, они су апеловали да се та одлука што пре измени.

Један од водећих домаћих стручњака за воћарство професор Зоран Кесеровић поздравио је измену спорне одлуке.

"Добро је да је превозницима воћа враћен приоритет при преласку границе, камо среће да није укидана јер је та одлука директно угрожавала произвођаче. Штету су, нажалост, имали произвођачи јагода, али је на време измењена јер сезона почиње", рекао је Кесаровић за "Политику".